Aptauja: ko Latvijas jaunieši sagaida no Eiropas Savienības?

© f64.lv, Kaspars Krafts

Trešdaļa Eirobarometra zibensaptaujā aptaujāto Latvijas jauniešu uzskata, ka viens no efektīvākajiem veidiem, kā panākt, lai lēmumu pieņēmēji ieklausītos viņos - aktīvi paust savu pozīciju sociālajos medijos, izmantot tēmturus un mainīt profila bildes

(35%). Tajā pašā laikā vien 26% jauniešu vecumā no 15-30 uzskata, ka balsošana vēlēšanās ir efektīva rīcība, lai viņu balsis tiktu sadzirdētas Eiropas, nacionālajā un vietējā līmenī. Salīdzinājumam visā ES 39% jauniešu uzskata, ka balsošana ir efektīvākā rīcība.

Par efektīvāko metodi, lai lēmumu pieņēmēji ieklausītos jauniešu viedokļos, jaunieši uzskata dalību jauniešu un studentu organizācijās - tā domā 4 no 10 jauniešiem. Dalību politiskās kustībās, partijās un apvienībās par efektīvu uzskata tikai 25% jauniešu.

Ko Latvijas jaunieši sagaida no Eiropas Savienības? Par vissvarīgāko jaunieši uzskata mieru: 51% Latvijas jauniešu miera saglabāšanu uzskata par galveno ES prioritāti savai paaudzei. ES vidēji šis rādītājs ir ievērojami zemāks - 37%. Otrajā vietā pēc svarīguma ir cīņa ar ekonomisko un sociālo nevienlīdzību (39%). Trešajā vietā - darba iespēju palielināšana jauniešiem (34%). Videi draudzīgas politikas veicināšanai un cīņai ar klimata pārmaiņām jaunieši Latvijā velta mazāk uzmanības nekā vidēji Eiropā: 23% salīdzinājumā ar 31%.

38% Latvijas jauniešu pēdējā gada laikā ir piedalījušies dažādos ES finansētos mobilitātes projektos citās ES dalībvalstīs. Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Zane Petre norāda, ka jaunieši Latvijā varētu izmantot vēl vairāk ES finansēto iespēju. Jauniešiem ir iespēja studēt un izmantot prakses iespējas ārvalstīs, piedalīties dažādos līdzdalības un pieredzes apmaiņas projektos, attīstīt savu uzņēmējdarbības vai mākslinieka potenciālu; būtiska ir jauniešu pašu interese un tai sekojoša rīcība. "Nepieciešams tikai turēt acis vaļā, sekot līdzi aktuālajiem jaunumiem un tad izmantot piedāvātās iespējas", - komentē Z. Petre, piebilstot, ka tieši ar nolūku pievērst uzmanību Eiropas atbalstīto programmu daudzveidībai šobrīd norisinās informatīvā kampaņa "Acis vaļā".

Svarīgākais