"Zemnieku saeima": Pieaugošās gāzes cenas var novest pie pārtikas iztrūkuma

© f64.lv, Kaspars Krafts

"Zemnieku saeima" ir saņēmusi informāciju no minerālmēslu un augu aizsardzības līdzekļu ražošanas kompānijām, ka gāzes pieejamība un tās cenu kāpums varētu būtiski ietekmēt minerālmēslu un augu aizsardzības līdzekļi piedāvājumu un cenu tirgū, informē "Zemnieku saeimas" valdes priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja-Burmistre.

Pēc Dzelzkalējas-Burmistres teiktā, saimnieku vidū valda neziņa par izejvielu pieejamību un cenām. Šobrīd esot pieejama informācija, ka lielākie minerālmēslu un augu aizsardzības līdzekļu ražotāji runā par iespējamu deficītu, jo šo produktu ražošanā ir nepieciešama gāze, par kuras pieejamību pagaidām neesot garantiju. Tāpat, sākoties rudens apkures sezonai, gāzes cena paaugstināsies, un līdz ar to lauksaimniekiem nepieciešamo minerālmēslu un augu aizsardzības līdzekļu cena arī palielināsies.

"Zemnieku saeimas" pārstāve stāstīja, ka ir saņemta informācija no Vācijas augu aizsardzības līdzekļu ražošanas kompānijām, ka gāzes rēķini otrajā ceturksnī palielinājās par 800 miljoniem eiro, līdz ar to tas tiks segts ar produkcijas sadārdzinājumu.

Tāpat minerālmēslu ražotāju kompānija informējusi, ka samazina ražošanas apjomus, jo gāzes cena, salīdzinot ar pagājušo gadu, ir palielinājusies piecas reizes.

Dzelzkalēja-Burmistre atzīmēja, ka tas noteikti atstās iespaidu uz lauksaimniecību, jo nebūs iespējams iegādāties nepieciešamo mēslojuma daudzumu labas ražas izaudzēšanai. Šāds lēmums samazinās potenciālu saražot lielus apjomus, un tas var novest pie pārtikas iztrūkuma un liela cenu sadārdzinājuma.

"Zemnieku saeima" ir 1999.gadā dibināta nevalstiskā organizācija, kuras biedri ir Latvijas lauksaimniecības un dārzkopības produkcijas audzētāji un ražotāji. Organizācijas mērķis ir aizstāvēt Latvijas lauksaimnieku intereses un stiprināt Latvijas lauksaimnieku konkurētspēju.