ĀM vēlas mūsu karavīrus sūtīt uz operāciju "Sentinel" Hormuza šaurumā

© Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Aizsardzības ministrija (AM) atkārtoti virzīs parlamenta lēmuma projektu par Nacionālo bruņoto spēku (NBS) dalību starptautiskajā operācijā "Sentinel" Hormuza šaurumā, aģentūra LETA noskaidroja ministrijā

Nepastāvīgā drošības situācija Hormuza šaurumā ir izraisījusi globālus drošības un ekonomiskās stabilitātes riskus, līdz ar to ASV 2019.gada septembrī Bahreinā izveidoja "Starptautiskās kuģniecības drošības atjaunošanas konstruktu", lai iniciatīvā iesaistītās valstis varētu kolektīvi apsargāt Persijas līcī pārvietojošos kuģus, tādējādi nodrošinot navigācijas brīvību un tirdzniecības plūsmu. Šo mērķu īstenošanai izveidotais "starptautiskais konstrukts" 2019.gadā sāka operāciju "Sentinel".

Lai gan ASV ir apņēmušās vadīt šo operāciju, lielāko panākumu gūšanai nepieciešams reģionālo un starptautisko partneru atbalsts, tāpēc dalībai operācijā "Sentinel" ASV uzaicināja pievienoties partnerus, tostarp arī Latviju.

ASV jau sākotnēji ir Latviju aicinājušas solidarizēties un gan politiski, gan praktiski atbalstīt operāciju, nosūtot karavīrus dalībai tajā. Operācijas rajons ir Bahreina, ASV Gaisa spēku bāze.

Saeimas lēmuma mērķis ir iegūt apstiprinājumu pievienoties šai operācijai politiski, un līdz ko būs noslēgts saprašanās memorands ar Bahreinu ir plānots nosūtīt vismaz vienu NBS virsnieku atbalstam operācijas īstenošanai.

2020.gadā AM jau bija sagatavojusi Saeimas lēmuma projektu par dalību minētajā operācijā. Toreiz, kad Saeimas lēmuma projekts sākotnēji tika iesniegts izskatīšanai un saskaņošanai, nebija skaidras laika līnijas par saprašanās memoranda noslēgšanu ar Bahreinu, tāpēc toreiz projekta virzība tika apturēta.

Patlaban šis process ir pavirzījies uz priekšu, un projekts tiek atkārtoti virzīts izskatīšanai.

Karavīri uz operācijas rajonu tiks sūtīti tikai pēc saprašanās memoranda noslēgšanas ar Bahreinu, taču ir būtiski pievienoties operācijai politiski.

ASV ir ilggadējs Latvijas stratēģiskais partneris un sabiedrotais, ieņemot nozīmīgu lomu Latvijas un Baltijas reģiona drošības stiprināšanā. Tādējādi arī Latvijai no politiskā viedokļa ir būtiski atsaukties uz ASV aicinājumu iesaistīties šajā starptautiskajā operācijā.

Hormuzs ir šaurs un stratēģiski svarīgs jūras šaurums, kas savieno Persijas līci ar Omānas līci. Ziemeļos no šauruma ir Irāna.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais