Neizdodas izsolīt "Rīgas mežu" staltbriežu ganāmpulku

© Mārtiņš Zilgalvis / F64

Arī otrā SIA "Rīgas meži" staltbriežu ganāmpulka izsole beigusies bez rezultātiem, jo nepiedalījās neviens pretendents, aģentūra LETA uzzināja uzņēmumā.

Taču otrās izsoles laikā esot bijuši pretendenti, kas izrādīja interesi par uzņēmuma staltbriežu ganāmpulku.

Šobrīd tiekot aptaujāti potenciālie pretendenti un tiek strādāts pie izsoles noteikumu izmaiņām, lai rastu alternatīvu izsoles variantu.

Uzņēmums plāno trešo staltbriežu ganāmpulka izsoli izsludināt septembra otrajā pusē.

Kā ziņots, arī pirmā izsole noslēdzās bez rezultātiem.

Staltbriežu ganāmpulks atrodas uzņēmuma Daugavas mežniecībā - vides izglītības centra "Zaļā klase" teritorijā, Tīnūžu pagastā, netālu no Ogres. Tiek pārdoti 40 dažāda vecuma un abu dzimumu staltbrieži.

Pērn 14.septembrī Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas deputāti atbalstīja "Rīgas mežu" vides izglītības programmas "Zaļā klase" koncepciju, kas paredz "Zaļās klases" ēku kompleksa pabeigšanu, kā arī briežu dārza teritorijas atvēršanu sabiedrībai kā brīvi pieejamu dabas izziņas un rekreācijas objektu.

Staltbriežu dārza izvērtēšanai 2021.gada nogalē piesaistīts neatkarīgs eksperts - biedrība "Bioloģisko lauksaimnieku un savvaļas dzīvnieku audzētāju asociācija". Tā sniedza savu vērtējumu gan par dzīvniekiem, gan arī staltbriežu dārza iespējamajiem tālākajiem attīstības virzieniem "Zaļās klases" kompleksa teritorijā.

Atzinumā teikts, ka pašreizējā izpildījumā briežu dārzs pilnībā neatbilst "Rīgas mežu" darbības mērķiem, jo dzīvnieki vairāk nekā 100 hektāru teritorijā praktiski nav redzami, līdz ar to nav izmantojami vides izglītības aktivitātēm. Tāpat nav īstenojams dārza izveides mērķis - nodrošināt staltbriežu selekciju un sugas populācijas pavairošanu uzņēmuma apsaimniekotajos mežos.

Ievērojot iepriekš minēto, tiek mēģināt staltbriežus pārdot.

Staltbriežu dārzs izveidots 2008.gadā, kad tika iegādāti un slēgtā teritorijā izmitināti 20 dzīvnieki. 15 gadu laikā tā izveidei un uzturēšanai ir iztērēts gandrīz miljons eiro.

"Rīgas meži" apsaimnieko galvaspilsētai piederošos mežus, dārzus un parkus. Uzņēmums pārziņā ir 62 000 hektāri mežu, kā arī Rīgas parki un apstādījumi.

Uzņēmums 2021.gadā strādājis ar 17,57 miljonu eiro apgrozījumu un 9,03 miljonu eiro peļņu.