LIZDA uz streiku aicina arī skolu administratīvos un tehniskos darbiniekus

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Latvijas Izglītība un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) aicina tās rīkotajā streikā iesaistīties arī skolu administratīvos un tehniskos darbiniekus.

Kā aģentūrai LETA pauda LIZDA vadītāja Inga Vanaga, pedagogu streikā aicināti piedalīties visas izglītības nozarē strādājošās personas - pirmsskolas, vispārējās izglītības, speciālās izglītības un augstskolu pedagogi, kā arī izglītības iestādes administratīvie un tehniskie darbinieki.

LIZDA streikā ir izvirzījusi divas prasības un abas tās ir saistītas ar pedagogu darbu un atalgojumu, nevis ar skolu administratīvo un tehnisko darbinieku darba regulējumu.

Jau ziņots, ka izlīgšanas komisijai pēdējā sēdē nav izdevies atrast kompromisu jautājumā par pedagogu darba samaksas paaugstināšanu, līdz ar to LIZDA no 19.septembra rīkos pedagogu streiku.

Līdz 12.septembrim LIZDA plāno iesniegt nepieciešamos dokumentus streika pieteikšanai, tomēr arodbiedrība uzskata, ka politiķiem joprojām ir iespēja novērst streiku.

Viena no arodbiedrības prasībām ir "sabalansēta darba slodze", proti, lai mazāka daļa no slodzes tiktu paredzēta kontaktstundām. Arodbiedrība nepiekrīt Izglītības un zinātnes ministrijas piedāvājumam, ka darba slodzi sabalansēs līdz 2028.gadam. IZM piedāvājumā process esot pārāk ilgs, un to nevarot atļauties ar līdzšinējām problēmām.

Savukārt otrā prasība ir panākt, lai valdība pildītu spēkā esošo Izglītības likuma normu par pedagogu atalgojuma grafiku, to saskaņojot ar algas aprēķina principiem.

Svarīgākais