Valsts pārvaldē darba telpu lielumu noteiks pēc ierēdņa ieņemamā amata

Valdības komiteja akceptējusi Finanšu ministrijas sagatavoto ieteikumu projektu par vienota apjoma un kvalitātes prasībām valsts institūciju darba telpām. Tās būvprojektiem paredzētu arī darba telpu lielumu atkarībā no ierēdņa ieņemamā amata.

Tā, piemēram, piedāvāts, ka augstākā līmeņa vadītāja darba telpas var būt līdz pat 24 kvadrātmetriem vai arī līdz 18 kvadrātmetriem plašas, ja līdzās ir apspriežu telpa.

Vidējā līmeņa vadītāja darba kabinets var būt līdz 18 kvadrātmetriem, zemākā līmeņa vadītājam – līdz 16 kvadrātmetriem. Ieteikums paredz, ka vienvietīgs darba kabinets var būt līdz 10 kvadrātmetriem, bet divvietīgs darba kabinets – no 12 līdz 15 kvadrātmetriem.

Savukārt atklātā plānojuma darba telpās 65% platības būs jāparedz darba vietai, bet 35% – komunikāciju zonai.

FM sagatavotie ieteikumi nosaka vienotas apjoma un kvalitātes prasības valsts institūciju biroja telpām, kuras papildus ārējos normatīvajos aktos noteiktajam jāņem vērā, gatavojot projektēšanas tehnisko uzdevumu vai iepirkuma tehnisko specifikāciju projektēšanas tehniskā uzdevuma izstrādei, projektējot valsts biroju ēkas, kā arī veicot rekonstrukcijas vai renovācijas darbus valsts biroju ēkām.

Ar jēdzienu «biroja telpas» šo ieteikumu izpratnē tiek saprastas telpas, kas tiek izmantotas darījumiem un dažādiem administratīviem mērķiem un kuru būvniecība vai apsaimniekošana tiek nodrošināta no valsts budžeta līdzekļiem. Ar minēto jēdzienu netiek saprastas telpas ar specifisku raksturu, piemēram, tiesu telpas, iestāžu arhīvi, klientu apkalpošanas centri, konferenču centri, ēdināšanas bloki, skaidro FM.

Plānots, ka, projektējot valsts biroju ēkas, turpmāk būs jāievēro konkrētas tehniskās prasības un parametri gan attiecībā uz darba vietas aprēķina platību vienam darbiniekam, gan darba vietu aprīkojumu.

FM rosina, ka būvprojekti, kuri noteiktā kārtībā akceptēti vai iesniegti akceptam līdz šo ieteikumu spēkā stāšanās dienai un kuru tehniskie risinājumi atbilst attiecīgajā laikposmā spēkā esošo normatīvo aktu prasībām, nebūs jāpārstrādā atbilstoši šo ieteikumu prasībām. Arī būvprojektus, kuri izstrādāti, pamatojoties uz plānošanas un arhitektūras uzdevumiem, kas izsniegti līdz šo ieteikumu spēkā stāšanās dienai, varēs nepārstrādāt atbilstoši šo ieteikumu prasībām.

Pēc FM domām, ieviešot vienotas prasības, tiktu optimizēti budžeta izdevumi valsts iestāžu ēku būvniecībai, renovācijai, rekonstrukcijai un uzturēšanai.

Ieteikumu projekts vēl jāskata valdībai.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.