Ministrijas: veicot grozījumus, kas varētu risināt vardarbības problēmu pret skolotājiem, tiktu aizskartas bērnu tiesības

© Pixabay

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas darba grupa nav spējusi ar Labklājības ministriju (LM), Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) un citām iesaistītajām pusēm vienoties par kopīgu risinājumu vardarbības mazināšanai pret pedagogiem, trešdien komisijas sēdē sacīja tās priekšsēdētājs Arvils Ašeradens (JV).

Par vienotiem grozījumiem ar ministrijām nav bijis iespējams vienoties kopš pavasara, kad komisija sāka izskatīt likumprojektu. Ministrijas uzskatot, ka, veicot grozījumus, kas varētu risināt vardarbības problēmu pret skolotājiem, tiktu aizskartas bērnu tiesības. Pēc Ašeradena teiktā, komisija ir daudz pūlējusies, taču nesaredz iespējas darba rezultātiem, tāpēc darba grupas tiks pārtrauktas.

Komisijas sēdē deputāti izskatīja un vienbalsīgi atbalstīja grozījumus Augstskolu likumā, kas paredz izmaiņas koledžu tiesiskajā regulējumā. Grozījumi paredz, ka turpmāk koledžu institucionālās darbības regulējums tiks ietverts profesionālās izglītības sistēmā.

Kā norādīts likumprojekta anotācijā, koledžas ieņem īpašu nišu Latvijas izglītības sistēmā, jo tās vienlaikus ir gan profesionālās izglītības iestādes, gan augstākās izglītības iestādes. Ar likuma grozījumiem no Augstskolu likuma tiks izslēgtas normas, kas regulē koledžu kā institūciju darbību.

Tomēr Augstskolu likums arī turpmāk regulēs studiju procesu norisi koledžā un īsā cikla profesionālajās studiju programmās, prasības koledžas akadēmiskajam personālam, studiju programmu licencēšanu, akreditāciju un diplomu reģistru. Tāpat likums arvien regulēs tiesības studēt koledžā un īsā cikla profesionālajās studiju programmās, uzņemšanu un ierakstīšanu studējošo sarakstā, datu ievadi studējošo un absolventu reģistrā, studiju uzsākšanu vēlākos studiju posmos, izslēgšanu no studējošo saraksta, kā arī studējošo tiesības, studiju maksu un stipendiju.

Par likumprojektu trešajā, galīgajā lasījumā vēl būs jālemj Saeimai.

Tāpat pirms trešā lasījuma komisijas deputāti atbalstīja grozījumus Izglītības likumā, kas ir saistīti ar minētajiem grozījumiem Augstskolu likumā. Likumprojekts paredz nostiprināt koledžu vietu un lomu Latvijas izglītības institucionālajā sistēmā kā profesionālās īsā cikla izglītības iestādes, minēts likumprojekta anotācijā.

Latvijā

IZM solītie tūristu tūkstoši uz olimpisko atlasi basketbolā neatbrauca. 5 miljoni iztērēti, bet kļūdas prognozēs neatzīst. Ja pirms olimpiskā turnīra IZM un LBS solīja naudu budžetam, šobrīd atrunājas ar emocijām un patriotismu. Olimpisko atlasi ar pustukšajām tribīnēm un naudas izlietošanas lietderību neviens nevērtēs, vēsta TV raidījums "Nekā personīga".

Svarīgākais