Klātienē, attālināti vai abējādi? Aptaujā noskaidrots, kā labrātāk strādātu Latvijas iedzīvotāji

© pexels.com

49% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju kā produktīvāko darba modeli joprojām atzīst darbu klātienē, liecina Preses Nama Kvartāla attīstītāja "Lords LB Asset Management" veiktā aptauja.

Aptaujātie visaugstāk darba vietas tuvumā novērtē labiekārtotu, ērti pieejamu transporta infrastruktūru un plašu pakalpojumu klāstu, ieskaitot sabiedriskās ēdināšanas vietas un pirmās nepieciešamības pakalpojumu pieejamību.

"Šodien hibrīda darba koncepts kļuvis par izplatītu darba praksi un eksperti prognozē, ka šāds modelis kļūs par normu nākotnē. Uzņēmumu vadītājiem nākas pārplānot telpu funkcionalitāti un izvērtēt to pievienoto vērtību. Plašāka biznesa centra funkcionalitāte ir veids, kā darbiniekus atgriezt birojos, jo kā atzīst paši strādājošie, strādājot attālināti, nereti cieš produktivitāte, motivācija un lojalitāte pret darba devēju," skaidro projekta Preses Nama Kvartāls attīstītāja "Lords LB Asset Management" biznesa attīstības vadītāja Irēna Viļuma.

Veiktajā pētījumā kopumā iezīmējas pozitīva tendence - lielākā daļa strādājošie labprātāk izvēlās strādāt klātienē un tikai 6% no aptaujātajiem izvēlētos pilnībā strādāt attālināti. Aptaujas respondentu atbildes par darba produktivitāti atklāj, ka 49% strādājošo savus pienākumus produktīvi veic klātienē, bet hibrīda darba modelī produktīvi darbu padara 14% darbinieku. Savukārt 14% respondentu atzina, ka produktivitāte nemainās, strādājot klātienē vai attālināti. Strādājot tikai attālināti, produktīvi jūtas vien 15% aptaujāto.

"Uzņēmuma darba telpām jārada pievienotā vērtība, kuru nav iespējams iegūt, strādājot mājās. Iedvesmojoša darba vide un labiekārtota infrastruktūra nodrošina ne tikai vietu, kur strādāt, bet sniedz iespējas soļa attālumā sportot, iepirkties, saņemt pirmās nepieciešamības pakalpojumus un atpūsties. Mūsdienīgi biznesa centri ir ne tikai ofisa platība, bet arī multivide, kas piedāvā vairākas funkcijas vienuviet, piemēram, kopstrādes telpas, konferenču centrus, ēdināšanas pakalpojumus, sporta, atpūtas un socializēšanas telpas," papildina Viļuma.

Pētījuma rezultāti apliecina, ka 56% respondentu vissvarīgākais kritērijs biroja apkārtnē ir ērti pieejams sabiedriskais transports un labiekārtota infrastruktūra - autostāvvietas, velosipēdu un gājēju ceļi, apzaļumota apkārtne, terases, sporta infrastruktūra un rotaļu laukumi. Savukārt trešdaļa aptaujāto par svarīgāko atzīst iespējas izvēlēties sev tīkamāko virtuvi no dažādu kafejnīcu un restorānu piedāvājuma, iespējas turpat tuvumā saņemt plašu pakalpojumu klāstu, kā arī vienuviet iegādāties visu sadzīvei nepieciešamo.

Svarīgākais