Atvieglos kārtību elektroenerģijas sistēmas pieslēguma izveidei

© Dmitrijs Suļžics / F64

Valdība otrdien nolēma atvieglot kārtību elektroenerģijas sistēmas pieslēguma izveidei, kā arī precizēt elektroenerģijas sistēmas pakalpojumu un obligātā iepirkuma komponentes (OIK) kompensācijas kārtību.

Ekonomikas ministrijā (EM) norāda, ka ieviests vienkāršotas shēmas elektroenerģijas pieslēguma regulējums, kas atvieglos pieslēgumu ierīkošanu un dos sistēmas operatoriem rīcības brīvību, ļaujot operatoram un lietotājam par tehniskajiem risinājumiem vienoties savstarpējā līgumā.

Vienkāršotas shēmas pieslēguma ierīkošana ļaus elektroenerģijas lietotājiem un ražotājiem, kuru objektiem nav nepieciešama nepārtraukta piekļuve elektroenerģijas sistēmai, izbūvēt sistēmas pieslēgumu īsākos termiņos un ieguldīt mazākus finanšu resursus, kā tas būtu klasiska pieslēguma ierīkošanas gadījumā.

EM norāda, ka tādējādi rasts risinājums, lai nodrošinātu papildu elektrostaciju pieslēgšanu tīklam, kuras pretējā gadījumā gaidītu jaudu atbrīvošanos tīklā, lai saņemtu tehniskos noteikumus elektrostacijas pieslēguma izbūvei.

Vienlaikus līdz ar grozījumiem precizētas normas sistēmas pakalpojumu, kā arī obligātā iepirkuma un jaudas komponenšu kompensācijas administrēšanai.

Jau ziņots, ka Ministru kabineta 30.augusta sēdē valdība konceptuāli atbalstīja EM piedāvājumu no 2022.gada 1.septembra līdz 2025.gada 31.decembrim OIK vidējo likmi noteikt nulle eiro par megavatstundu, obligātā iepirkuma atbalsta izmaksas sedzot no AS "Latvenergo" dividenžu ieņēmumiem.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.