Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Vāc parakstus par mantas konfiskāciju notiesātajiem par kara un genocīda atbalstu

© pexels.com

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par iespēju konfiscēt mantu tām personām, kuras notiesātas par kara un genocīda atbalstu.

Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Oļegs Zadoreckis. Viņš uzsver, ka par genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru vai kara nozieguma publisku slavināšanu Krimināllikums paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu. Tomēr mantas konfiskāciju kā kriminālsodu Krimināllikums neparedz.

Idejas autors akcentē, ka agresīvā karā un genocīda laikā iedzīvotāji zaudē ne tikai savu veselību, labklājību un dzīvību, bet arī savu kustamo un nekustamo mantu. Tāpēc, viņaprāt, būtu gan loģiski, gan taisnīgi par šiem noziegumiem papildināt Krimināllikumu ar mantas konfiskāciju kā kriminālsodu.

Zadorecka ieskatā tādā veidā varētu pilnvērtīgāk kompensēsim ļoti smagu noziegumu - kara noziegumu un genocīda publisku slavināšanu.

"Cilvēki, kuri to dara, ir pārāk vieglprātīgi un stūrgalvīgi. Apziņa, ka, veicot šādu darbību, tu riskē arī ar visu savu mantu, noteikti liks padomāt divreiz un darbosies preventīvi, novēršot pašu noziegumu un varmācīgu, sabiedrību traumējošu retoriku un darbības publiskajā telpā," uzskata idejas autors.