LM par teju 42 tūkstošiem eiro vēlas izstrādāt vardarbības ģimenē datu monitoringa sistēmu

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Labklājības ministrija (LM) izsludinājusi iepirkumu par pētījumu saistībā ar vardarbības ģimenē un vardarbības pret bērnu datu monitoringa sistēmas izveidi, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā pieejamā informācija.

Iepirkuma dokumentācijā norādīts, ka vardarbības ģimenē un vardarbības pret bērniem izplatību Latvijā raksturojošie dati ir sadrumstaloti, dažādos reģistros un valsts informācijas sistēmās uzkrātā informācija nav savstarpēji savietojama gan metodoloģisku, gan tehnoloģisku ierobežojumu dēļ. Tādēļ pieejamie dati un informācija tikai nosacīti ataino vardarbības apjomu un ar to saistītus aspektus.

LM uzsver, ka publiski pieejamajos datu avotos mainās datu griezumi, līdz ar to apgrūtina izsekošanu datu izmaiņām. Vienlaikus jaunākie ziņojumi kļūst informatīvi bagātīgāki un labāk ļauj skaidrot vardarbības izplatību un novēršanu, tomēr ne vienmēr tiek saglabāti vecie griezumi, kas traucē izsekot noteiktai datu plūsmai.

Datu sadrumstalotība un izaicinājumi to savstarpējā salīdzināšanā būtiski apgrūtina valsts politikas izstrādi, kas būtu vērsta uz vardarbības ģimenē un vardarbības pret bērniem novēršanu un izskaušanu, kā arī īstenoto pasākumu efektivitātes novērtēšanu.

Šobrīd nav izstrādāts vienots vardarbības ģimenē un vardarbības pret bērniem monitoringa ietvars, kas noteiktu, kādi dati, kādos periodos un kādās jomās ir apkopojami kopējās situācijas atspoguļošanai, kas ļautu precīzi saprast kopējo vardarbības izplatību, tās veidus un citus raksturojošos rādītājus, kuri ir būtiski vardarbības mazināšanas un izskaušanas mērķu, uzdevumu definēšanai un plānotu mērķtiecīgu darbību ieviešanai.

Ar efektīvu vardarbības datu monitoringa sistēmas izveidi LM ieskatā tiks panākta pamatotāka mājsaimniecību risku apzināšana, tiks identificēts un precīzāk noteikts cietušā profils, atbilstoši vardarbības veidiem, vardarbības veicēja profils, vardarbības raksturs, iemesli. Tiks identificētas riska grupas, kuras esošā atbalsta sistēma nesasniedz, kuras līdzšinēji veido latento vardarbības izplatības pusi.

Ministrija sagaida piedāvājumus līdz 12.septembrim, plānojot par pakalpojumu maksāt līdz 41 999,99 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Pakalpojums būtu jāsniedz indikatīvi no 2022.gada 15.septembra līdz 2022.gada 15.decembrim.

Latvijā

Rēzeknē notiekošajā Latgales rajona tiesas prāvā, kurā par nelikumīgas robežas šķērsošanas organizēšanu apsūdzēta biedrības “Gribu palīdzēt bēgļiem” aktīviste Ieva Raubiško, prokurore apsūdzētajai lūgusi piespriest viena gada un sešu mēnešu cietumsodu.

Svarīgākais