Inčukalna pazemes gāzes krātuvē būtiski sarucis no Krievijas piegādātais dabasgāzes apjoms

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Inčukalna pazemes gāzes krātuvē (PGK) šogad pirmajos sešos mēnešos no Krievijas saņemts par 71% mazāk dabasgāzes, savukārt no Klaipēdas sašķidrinātās dabasgāzes termināļa saņemtās dabasgāzes apmērs pieaudzis 13 reizes, teikts vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") finanšu pārskatā.

2022.gada pirmajos sešos mēnešos no Krievijas saņemta dabasgāze 2,7 teravatstundu (TWh) apmērā, kas, salīdzinot ar pagājuša gada pirmajos sešos mēnešos saņemto dabasgāzi 9,6 TWh apmērā, veido 71% samazinājumu.

Samazinājums saistāms gan ar to, ka finanšu norēķini ar Krieviju ir būtiski apgrūtināti, kas neļauj veikt piegādātās dabasgāzes apmaksu, gan arī ar augsto dabasgāzes cenu pasaules tirgos, kas dabasgāzes tirgotājiem padara dabasgāzes iegādi komerciāli neizdevīgu, skaidro kompānijā.

Tāpat "Conexus" norāda, lai nodrošinātu dabasgāzes drošu un paredzamu pieejamību, sistēmas lietotāji diversificē dabasgāzes piegādes avotus. Sistēmas lietotāji ir aktīvi sākuši dabasgāzes piegādes no Klaipēdas sašķidrinātās gāzes termināļa. No Lietuvas saņemtais dabasgāzes apmērs veido 6,5 TWh, kas ir 13 reizes vairāk nekā pagājušā gada pirmajos sešos mēnešos.

Jau ziņots, ka "Conexus" apgrozījums šogad pirmajā pusgadā bija 27,677 miljoni eiro, kas ir par 6,8% mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn, savukārt uzņēmuma peļņa saruka par 33,7% - līdz 5,397 miljoniem eiro.

Kompānijas finanšu pārskatā teikts, ka "Conexus" apgrozījumu un peļņu tieši ietekmēja pārvadītās dabasgāzes apmēra kritums par 23,9%.

"Conexus" lielākais akcionārs ir valstij piederošais "Augstsprieguma tīkls" (68,46%), kamēr 29,06% akciju pieder Japānas uzņēmuma "Marubeni" pārvaldītajam fondam "MM Capital Infrastructure Fund", bet 2,48% - pārējiem akcionāriem.

Svarīgākais