Taupīs naudu: Zemkopības ministrija un tās padotībā esošās iestādes šajā apkures sezonā plāno maksimāli nodrošināt attālinātu darbu

© Ģirts Ozoliņš/F64

Zemkopības ministrija (ZM) un tās padotībā esošās iestādes šajā apkures sezonā plāno maksimāli nodrošināt attālinātu darbu, ja darba pienākumi to atļauj, aģentūru LETA informēja ministrijā.

Ministrijā norādīja, ka šāds risinājums varētu samazināt elektroenerģijas un degvielas patēriņu, izmaksas telpu apkurei, kā arī ierobežos dienesta autotransporta izmantošanu.

ZM darbu organizēs galvenokārt attālinātā režīmā, strādājot klātienē tikai tik daudz, lai nodrošinātu darba nepārtrauktību un uzdevumu izpildi. Arī sanāksmes un tikšanās pēc iespējas organizēs attālināti. Klātienē strādās darbinieki, kuriem darba pienākumu veikšanai jāatrodas birojā, piemēram, lietvedības un saimnieciskā nodrošinājuma darbinieki, informācijas tehnoloģiju speciālisti.

Ministrijā plānots samazināt siltumenerģijas un elektroenerģijas izmantošanu telpās, kuras nelieto saistībā ar attālināto darbu - samazinās kopējo temperatūru darba telpās un koplietošanas telpās, bet neizmantotajos kabinetos apkuri samazinās līdz tehniski iespējamam līmenim.

Vienlaikus ir plānota arī telpu platības samazināšana un elektroiekārtu - printeru, skeneru un citas ikdienā regulāri nelietojamas tehnikas - atslēgšana no tīkla. Darbinieki tiks informēti par lietderīgu un efektīvu apgaismojuma izmantošanu, bet apgaismojums atslēgts vietās, kur tas iespējams, piemēram, fasādēs.

Tāpat tiks veikta degvielas patēriņa kontrole un samazināts piešķirtais degvielas mēneša limits, izvērtēta katra brauciena nepieciešamība un, ja iespējams, darba braucieni organizēti vairākiem kolēģiem ar vienu auto.

Vienlaikus Lauku atbalsta dienests un Valsts augu aizsardzības dienests iegādāsies videi draudzīgākus automobiļus - elektroauto un hibrīdauto, AS "Latvijas valsts meži" un institūtā "BIOR" izmantos saules paneļus, vairākās ZM iestādēs veiks pāreju uz cita veida kurināmo, atsakoties no dabasgāzes, vai arī pieslēgsies centralizētajiem apkures tīkliem.

LETA jau rakstīja, ka augusta sākumā Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) ar rezolūciju uzdeva visiem ministriem un Valsts kancelejai gatavoties enerģijas taupības pasākumu ieviešanai gaidāmajā apkures sezonā.

Valsts, pašvaldības un citi virzās uz enerģijas taupīšanas pasākumu ieviešanu apkures sezonā, jo ir bažas par ierobežotu energoresursu pieejamību. Arī Eiropas līmenī ir vienošanās par gāzes patēriņa samazināšanu vismaz par 15%, turklāt dažādus taupības pasākumus ievieš arī Eiropas Savienības dalībvalstu valdības.

Latvijā

Lai avīzes “Kurzemes Vārds” 1919. gada 3. oktobrī nodrukātais apsveikums jaundibinātajai Latvijas Universitātei atgādina, ka augstskolu Latvijas valsts nodibināja kara laikā: “Lai pulcējas ap to kā droši sargi mūsu jaunekļi stiprām bruņām un asiem šķēpiem varenajās rokās uz cīņu pret tumsības varu, kas kā baigi draudoši ķēmi vēl spiežas ap Gaismas kalnu, kurā lepni pacēlusies mūsu jaunā Burtnieku pils.”

Svarīgākais