Aptauja: Iedzīvotājiem visneērtāk lūgt aizņēmumu rēķinu nomaksai

© f64.lv, Oksana Džadana

Katrs trešais jeb 31% Latvijas iedzīvotāju visvairāk jūtas neērti, ja aizdevumu nākas lūgt aizdevumu rēķinu apmaksai, liecina alternatīvo finanšu pakalpojumu sniedzēja SIA “VIA SMS” aptaujas dati. Tikmēr 13% aptaujas respondentu norādījuši, ka viņiem visneērtāk būtu aizņemties jauna vai lietota auto iegādei. Bet 10% norādījuši, ka tā jūtas, ja nauda jāaizņemas bērna sagatavošanai skolai.

Vēl 10% aptaujāto atklājuši, ka viņi jūtas neērti aizņemties naudu, ja tā nepieciešama veselības uzturēšanai, piemēram, ārsta apmeklējumam. 9% atzīmējuši mājokļa remontu kā iemeslu, kas liktu justies neērti, ja šim mērķim būtu jālūdz aizņēmums. Savukārt 24% aptaujāto nezināja atbildi, bet 2% norādīja citus iemeslus.

“Manuprāt, aptaujas dati atklāj divas būtiskas tendences. Pirmkārt, ir redzams, kuri tēriņi šobrīd iedzīvotājiem ir aktuāli visvairāk - augošās inflācijas un energoresursu dēļ palielinās izmaksas par dažādiem komunālajiem izdevumiem un regulārajiem rēķiniem, turpretim jaunā mācību gada sākums daudziem vecākiem rosina domāt par izdevumiem, ko rada bērnu sagatavošana skolai, gan iegādājoties mācību piederumus, gan apģērbu u.tml. nepieciešamības. Otrkārt, ja paraugāmies uz aptaujas datiem kopumā, atklājas, ka sabiedrībā kopumā aizvien valda aizspriedums, ka aizņemšanās ir kaut kas neērts, no kā būtu jākaunas,” Mārtiņš Magdeburgers, “VIASMS.lv” vadītājs.

Latvijā

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēdē otrdien, 1.oktobrī, deputāti spriedīs par sociālo tīklu vietņu ietekmi uz valsts ekonomiku, liecina apakškomisijas darba kārtība.

Svarīgākais