Novērst elektrotīklu bojājumus Latvijai palīdzēs ar dāņi

Lai palīdzētu Latvijai novērst plašos elektrotīklu bojājumus, gatavību 24 stundu laikā nogādāt Latvijā pilnībā nokomplektētas elektromontieru brigādes izteikusi arī Dānija.

Jau ziņots, ka kopš ceturtdienas, kad valdība 40 novados izsludināja ārkārtējo situāciju, elektrolīniju postījumu novēršanā iesaistījušies 30 līdz 40 mežizstrādātāji, nedēļas nogalē piesaistīto strādnieku skaits palielināsies vēl par 70 līdz 90, sanāksmē informēja valsts energokompānijas " Latvenergo" meitas uzņēmums AS "Sadales tīkls".

Ceturtdien piegādāti arī papildus deviņi Nacionālo bruņoto spēku (NBS) visurgājēji, ar kuriem elektromontieriem ir vieglāk nokļūt elektrolīniju bojājumu vietās. Kopumā darbos iesaistīti 23 NBS visurgājēji.

"Ir uzlabojusies informācijas un darbu koordinācija starp AS "Latvenergo", AS "Sadales tīkls" un Latvijas Mežizstrādātāju savienību par papildspēku iesaistīšanu, lai nodrošinātu ārpus aizsargjoslām esošo koku izciršanu, kas bojājuši vai apdraud elektrisko tīklu gaisvadu līnijas," norāda Kampars.

Piektdien Latvijas Mežizstrādātāju savienības un AS "Sadales tīkli" pārstāvji vienojās par atbildīgajām kontaktpersonām reģionos, kas koordinēs mežizstrādātāju izvietojumu elektrolīniju bojājumu vietās un noteiks nepieciešamo brigāžu tehnisko aprīkojumu. Tomēr ne visās teritorijās ir iespēja pielietot specializēto mežizstrādes tehniku, informē Kampara padomniece Elīna Bīviņa.

Operatīvajā sanāksmē aktualizēti jautājumi, kuru koordinēšana ir Krīzes vadības padomes sekretariāta kompetencē – ceļu tīrīšanas kvalitāte, kā arī mežizstrādātāju un AS "Sadales tīkls" elektriķu, kas pārvietoti darbam Latgalē no citiem reģioniem, izmitināšana. Par ceļu tīrīšanu būtu vēlama operatīvāka darbu koordinācija starp pašvaldībām un AS "Latvijas valsts ceļi", savukārt izmitināšanas jautājumi būtu jārisina pašvaldībām, norāda Bīviņa.

Svarīgākais