Valsts iestādes apkures sezonā plāno ietaupīt ap 15% elektroenerģijas un siltumenerģijas

© Ģirts Ozoliņš/F64

Valsts kanceleja un Valsts administrācijas skolā apkures sezonā plāno ietaupīt ap 15% elektroenerģijas un siltumenerģijas, norādīja Valsts kancelejas pārstāvji.

Elektroenerģijas ietaupījums plānots ap 100 megavatstundu (MWh) apmērā, kas būtu 14,8% ietaupījums, salīdzinot ar elektroenerģijas patēriņu, kāds būtu, neievērojot taupības pasākumus. Savukārt siltumenerģijas ietaupījums plānots 400 MWh apmērā, un tas būtu 16,9% ietaupījums, salīdzinot ar patēriņu, kāds būtu, neievērojot taupības pasākumus.

Minētajās iestādēs plānoti vairāki enerģijas taupīšanas pasākumi, tostarp apkures temperatūras samazināšana par 2-3 grādiem, uzturot minimālās Latvijas normatīvajos aktos norādītās temperatūras, kā arī apkures samazināšana koplietošanas telpās līdz tehniski minimālajam iespējamajam līmenim.

Tāpat iestādēs plānota atsevišķu apkures elementu atslēgšana, darbinieku klātienes apmeklējuma samazinājums un darba vietu organizēšana apkurinātajās telpās, ievērojot aizvērto durvju principu, lai izvairītos no siltuma aizplūšanas.

Šajā apkures sezonā Valsts kancelejas un Valsts administrācijas skolas telpās arī paredzēts samazināt apgaismojumu koplietošanas telpās, ēkas fasādes apgaismojuma atslēgšana (arī diennakts tumšajā laikā), visu biroja iekārtu atslēgšana nedēļas nogalē, kas atrodas gaidstāves režīmā, kā arī kondicionēšanas sistēmu dzesēšanas/sildīšanas darbības atslēgšana. Vienlaikus tiek saglabāta sistēmu darbība informācijas tehnoloģiju infrastruktūras telpu dzesēšanai.

LETA jau rakstīja, ka augusta sākumā Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) ar rezolūciju uzdeva visiem ministriem un Valsts kancelejai gatavoties enerģijas taupības pasākumu ieviešanai gaidāmajā apkures sezonā.

Kā ziņots, valsts, pašvaldības un citi virzās uz enerģijas taupīšanas pasākumu ieviešanu apkures sezonā, jo ir bažas par ierobežotu energoresursu pieejamību. Arī Eiropas līmenī ir vienošanās par gāzes patēriņa samazināšanu vismaz par 15%, turklāt dažādus taupības pasākumus ievieš arī Eiropas Savienības dalībvalstu valdības.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.