Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Peldbaseinos cenas pieaugušas par vidēji 30%

© Publicitātes foto

87% aptaujāto peldbaseinu strādā vai plāno uzsākt darbu septembrī vai oktobra sākumā, secināts biedrības “Peldēt droši” veiktajā telefonaptaujā. Skeptiski par darba atsākšanu rudenī vien Ādažos, Saldū, Daugavpils Universitātē, neskaidra situācija Krimuldā. Īsi pirms mācību gada sākuma un bažās par energokrīzi telefoniski aptaujāti tika 57 peldbaseini, kur bērniem iespējams apgūt peldētprasmi.

“Neskatoties uz pieaugušajām izmaksām, apņemšanās strādāt un dod iespēju bērniem apgūt peldētprasmi ir patiesi iepriecinoša. Apsveicama ir pašvaldību spēja rast risinājumu un nodrošināt pēc iespējas vairāk klašu grupām apmeklēt peldēšanas nodarbības, jo īpaši tāpēc, ka pandēmijas laikā peldbaseini bija slēgti,” situāciju vērtē biedrības Peldēt droši dibinātāja Zane Gemze. “Peldbaseinu uzturēšana ir dārgs prieks, tāpēc cenu pieaugums ir neizbēgams. Tomēr aicinu atcerēties, ka peldētprasme ir dzīvību glābjoša prasme, un maksa par apkuri nav salīdzināma ar dzīvības cenu.”

Daudzi aptaujātie atzina - apsolīt, ka peldbaseins strādās visu ziemu, nevar. Jau tagad aktīvi tiek strādāts pie efektīvākas saimniekošanas, daudzos peldbaseinos tiek ieviesti tehniski uzlabojumi, paturot prātā iedzīvotāju pirktspēju, daļā peldbaseinu tiek celtas pakalpojumu cenas. Trešā daļa aptaujāto apstiprināja, ka pakalpojumu cenas nav mainītas; piecos peldbaseinos pašlaik vēl notiek finanšu situācijas un iespēju izpēte; savukārt 17 peldbaseinos izmaiņas jau notikušas un apmeklējuma cenas pieaugušas par vidēji 30%. Teju visi cer uz valsts atbalstu.

Lielākajā daļā peldbaseinu (35) tiks īstenota arī skolu peldētapmācības programma. Daudzos novados peldēšanas stundas būs visām klašu grupām un arī pirmsskolas audzēkņiem. Teju visos peldbaseinos ir maksas bērnu peldētapmācības grupas vai individuālu nodarbību iespējas.

Daudzos peldbaseinos atzīst, ka vērojams pieprasījuma pieaugums pēc peldēšanas apmācībām pieaugušajiem. Apmēram pusē no aptaujātajiem peldbaseiniem iespēja mācīties peldēt grupā vai individuāli ir katram interesentam jebkurā vecumā. Ir pašvaldības, kur, piesaistot dažādu projektu finansējumu, tiek organizētas arī bezmaksas nodarbības.