Novembra beigās tiesa lems par daraudzes "Jaunā paaudze" darbības izbeigšanu

© Ekrānuzņēmums

Rīgas apgabaltiesa novembra beigās apelācijas instancē izskatīs civillietu, kurā Ģenerālprokuratūra lūdz izbeigt draudzes "Jaunā paaudze" darbību, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Tiesas sēde rakstveida procesā ieplānota 30.novembrī.

Iepriekš Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesa noraidīja prasību izbeigt reliģiskās organizācijas "Jaunā paaudze" darbību.

Ģenerālprokurors Juris Stukāns spriedumu pārsūdzēja, iesniedzot protestu.

"Jaunās paaudzes" līderis Aleksejs Ļedjajevs aģentūrai LETA iepriekš sacīja, ka draudze neatzīst izvirzītās apsūdzības. Viņš uzskata, ka ģenerālprokurors ar vēlmi slēgt draudzi rupji pārkāpis Satversmes pamatprincipus par cilvēka pamattiesībām, turklāt runa ir arī par reliģijas brīvību.

""Jaunā paaudze" var patikt vai nepatikt, bet mūsu tiesības uz eksistenci ir nostiprinātas Satversmē un mūsu dievlūdzēju tiesības nākt tieši uz "Jauno paaudzi" ir viena no fundamentālajām cilvēka tiesībām pasaulē," uzsver draudzes līderis.

Savukārt Stukāns aģentūru LETA iepriekš informēja, ka tiesai iesniegts ģenerālprokurora prasības pieteikums par divu organizāciju - "Evaņģēlisko kristiešu baznīcas "Jaunā paaudze" Rīgas draudzes" un "Evaņģēlisko kristiešu baznīcas "Jaunā paaudze"" - darbības izbeigšanu.

Prokuratūras veiktajā pārbaudē konstatēts, ka, pretēji normatīvajos aktos terminēti noteiktajām prasībām ievērot sociālo distancēšanos un citus pasākumus, "Jaunā paaudzes" Rīgas draudze ne mazāk kā sešas reizes 2021.gada laikā pieļāvusi publiskus pasākumus ar dalībnieku piedalīšanos, neraugoties uz to, ka par šādiem pārkāpumiem tikuši piemēroti administratīvie sodi.

Materiāli, kas izvērtēti prokuratūrā veiktās pārbaudes gaitā, dod pamatu prasības celšanai par reliģiskās organizācijas darbības izbeigšanu ar tiesas nolēmumu, uzskata prokuratūra.

Reliģisko organizāciju likumā teikts, ka reliģiskās organizācijas darbību, pamatojoties uz tiesas nolēmumu, var izbeigt, ja tā ir pretrunā ar Satversmi un citiem normatīvajiem aktiem. Tāpat darbību var izbeigt, ja reliģiskā organizācija aicina citus neievērot likumu un ar savu darbību (mācību) apdraud demokrātisko valsts iekārtu, sabiedrisko mieru un kārtību, kā arī citu personu veselību un tikumību.

Reliģisko organizāciju likumā teikts, ka tiesa, ņemot vērā reliģiskās organizācijas izdarītā pārkāpuma smagumu un sekas, kā arī izvērtējot reliģiskās organizācijas darbības mērķi un darbību kopumā, var izteikt brīdinājumu reliģiskajai organizācijai, neizbeidzot tās darbību.

Tāpat tiesa, vērtējot reliģiskās organizācijas iestādes izdarīto pārkāpumu, ņem vērā reliģiskās organizācijas iestādes izveidošanas mērķi un izvērtē arī tās reliģiskās organizācijas darbības atbilstību normatīvajiem aktiem, kura ir dibinājusi minēto iestādi.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.