Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Aizsardzības ministrija apsver papildu helikopteru iegādi

© Dmitrijs Suļžics / F64

Aizsardzības ministrija (AM) apsver papildus helikopteru iegādi, aģentūra LETA noskaidroja ministrijā.

LETA jau rakstīja, ka Šī gada beigās no ASV plānots saņemt pirmos divus no četriem pilnībā jaunajiem "Black Hawk" helikopteriem. Tikmēr ministrijas parlamentārā sekretāre Baiba Bļodniece šonedēļ sociālajā tīklā "Twitter" norādījusi, ka notiek sarunas ar sabiedrotajiem par papildu helikopteru piegādi Gaisa spēkiem jau tuvākajā laikā.

Ministrijā gan nesniedz plašāku informāciju, tostarp, vai Latvija iegādāsies papildu "Black Hawk" un vai lidaparāti būs pilnībā jauni.

"Attiecībā uz papildus jaunu helikopteru iegādi Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vajadzībām, ministrijas un NBS eksperti pastāvīgi strādā pie aizsardzības spēju attīstības jautājumiem, kas ietver arī konsultācijas ar sabiedrotajiem par dažādu spēku veidu tālāko attīstību un nodrošināšanu, tostarp, Gaisa spēku spēju stiprināšanu, nodrošinot tos ar nepieciešamo skaitu gaisa kuģu," norādīja AM runasvīrs Kaspars Galkins.

Jau ziņots, ka 2018.gada septembrī Ministru kabinets atbalstīja četru helikopteru "Black Hawk" iegādi aptuveni 175 miljonu eiro vērtībā, slēdzot starpvaldību līgumu ar ASV, kuras līdzfinansējums veido 15,5 miljonus ASV dolāru.

Tikmēr nesen Ukrainas Gaisa spēki no Latvijas saņēmuši divus helikopterus "Mi-17" un divus "Mi-2". Piešķirot lidaparātus, patlaban Latvijas Gaisa spēku rīcībā palikuši divi vairākus desmitus gadus veci "Mi-17" helikopteri.