Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Opozīcija: Uzturēšanās atļaujas nedrīkst liegt personām, kuras bēg no savas valsts varas

© Vladislavs Proškins/F64

Termiņuzturēšanās atļaujas (TUA) nedrīkstētu liegt personām, kuras bēg no savas valsts varas, atzīmēja "Saskaņas" un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvji.

"Saskaņas" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs uzskata, ka jautājumu par TUA un vīzu ierobežošanu Baltkrievijas un Krievijas pilsoņiem vispārināt ir ļoti sarežģīti. Ļoti nepareizi viņa ieskatā būtu atraidīt tos cilvēkus, kuri bēg no savas valsts varas. Tomēr valstij varētu trūkt kapacitātes, lai izvērtētu katru personu, pieļauj politiķis.

"Es redzu, ka valdība ir izvēlējusies ceļu, ka labāk kādu labu cilvēku, kas mūk no varām, neielaist, nekā ielaist kādu nevēlamu personu. Tā ir varas izvēle, un es nevaru būt tas, kas iztiesā, kā būtu pareizāk," sacīja Urbanovičs.

Arī ZZS vadītājs Uldis Augulis pauda, ka regulējumā ir jābūt izņēmumiem attiecībā pret personām, kuras ir bēgušas no Krievijas un nekādā veidā nevar valstī atgriezties. Kopumā Iekšlietu ministrijas (IeM) rosinājums ir vēl vērtējams, sacīja politiķis.

Kā ziņots, IeM sagatavojusi grozījumus Imigrācijas likumā, kas paredz līdz 2023.gada 30.jūnijam pārtraukt atkārtotu termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem, turklāt piedāvātais regulējums ietekmēs darba devēju iespējas turpināt darba attiecības ar viesstrādniekiem no abām kaimiņvalstīm.

Ievērojot to, ka Krievijas un Baltkrievijas pilsoņi, uz ko attiecas lēmums pārtraukt izsniegt termiņuzturēšanās atļaujas, pieprasa ilgtermiņa vīzas, arī uz šo vīzu izsniegšanu attiecināts to izsniegšanas pārtraukums līdz 2023.gada 30.jūnijam.

Vienlaikus paredzēti izņēmumi, kas saistīti ar humāniem apsvērumiem, nepārvaramu varu, valsts interesēm, starptautisko saistību un ES normatīvo aktu ievērošanu, piemēram, vīzu izsniegšana studentiem, apmaiņas skolēniem, stažieriem, brīvprātīgā un sezonas darba veicējiem.