Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Eklons: Latvija turpinās izsniegt ilgtermiņa vīzas viesstrādniekiem no Krievijas un Baltkrievijas

© Ekrānuzņēmums/TV3

Lai neietekmētu Latvijas ekonomiku, tiks turpināta ilgtermiņa vīzu izsniegšana sezonas strādniekiem no Krievijas un Baltkrievijas, šorīt TV3 raidījumā "900 sekundes" sacīja iekšlietu ministrs Kristaps Eklons.

Portāls NRA jau rakstīja, ka Iekšlietu ministrija (IeM) sagatavojusi grozījumus Imigrācijas likumā, kas paredz līdz 2023.gada 30.jūnijam pārtraukt atkārtotu termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem.

Tāpat grozījumi paredz līdz 2023.gada 30.jūnijam pārtraukt arī atkārtotu termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem.

Taču šiem grozījumiem ir izņēmumi, skaidroja K. Eklons, piemēram, tiek paredzēta iespēja saņemt atkārtotu termiņuzturēšanās atļauju personām, kuri ilgtermiņā uzturējušās Latvijā, piemēram, bijuši Latvijas pilsoņi vai Latvijas nepilsoņi.

Tāpat izņēmumi paredzēti personām, kas uzturējušies Latvijā saistībā ar humāniem apsvērumiem vai valsts interesēm, vai kam ir vai bijušas ciešas ģimenes saites ar Latvijas pilsoni vai Latvijas nepilsoni, piemēram, bijuši laulībā ar Latvijas pilsoni vai nepilsoni, kurš miris un laulātajiem bijis kopīgs bērns - Latvijas pilsonis vai Latvijas nepilsonis, bet valsts valodas zināšanu trūkuma dēļ persona nekvalificējas ES pastāvīgā iedzīvotāja statusa saņemšanai.

Grozījumi paredz atkārtotu uzturēšanās atļauju izsniegt arī personām, kas bijušas studenti vai pētnieki un pēc studiju vai pētniecības projekta beigām vēlas turpināt uzturēties Latvijā uz laiku līdz deviņiem mēnešiem, lai sāktu nodarbinātību vai komercdarbību.

Vienlaikus paredzēti izņēmumi, kas saistīti ar humāniem apsvērumiem, nepārvaramu varu, valsts interesēm, starptautisko saistību un ES normatīvo aktu ievērošanu, piemēram, vīzu izsniegšana studentiem, apmaiņas skolēniem, stažieriem, brīvprātīgā un sezonas darba veicējiem.

IeM grozījumu anotācijā norādījusi, ka grozījumi ietekmēs darba devēju iespējas turpināt darba attiecības ar viesstrādniekiem no Krievijas un Baltkrievijas, izņemot gadījumus, kas noteikti ES tiesību aktos, proti, sezonas darbs, uzņēmuma iekšienē pārceltie darbinieki, augstas kvalifikācijas nodarbinātie, kas pieprasa ES zilo karti.

2022.gada 1.jūlijā Latvijā ar derīgām termiņuzturēšanās atļaujām uzturējās 2180 darba ņēmēji un 144 komercreģistrā reģistrētas amatpersonas no attiecīgajām valstīm, kā arī 22 investori - ieguldītāji komercsabiedrību pamatkapitālā. Ar derīgām vīzām, kas izsniegtas saistībā ar nodarbinātību, 2022.gada 1.augustā uzturējās 2099 Krievijas un Baltkrievijas pilsoņi