Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Einārs Repše kritizē Eiropas Centrālo banku: Tā ir galīga izgāšanās

© Dmitrijs Suļžics/F64

"Ja man pirms desmit gadiem kāds būtu teicis, ka mēs atgriezīsimies pie 21% inflācijas Latvijā, es tam nebūtu ticējis," LTV raidījumā "Panorāma" sacīja kādreizējais Latvijas Bankas prezidents Einārs Repše.

Viņš uzskata, ka pie inflācijas ir vainojama pārāk vieglprātīga monetārā politika daudzu gadu garumā."Šobrīd tā ir Eiropas Centrālās bankas galīga izgāšanās," sacīja E. Repše.

Pēc viņa teiktā, inflācijas apturēšana nebūs viegla, tā būs atkal sāpīga, "vienreiz jau mēs tai gājām pirms 30 gadiem cauri".

Portāls NRA jau rakstīja, ka patēriņa cenas šogad jūlijā salīdzinājumā ar jūniju Latvijā pieauga par 2,2%, bet gada laikā - šogad jūlijā salīdzinājumā ar 2021.gada jūliju - patēriņa cenas palielinājās par 21,5%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Vienlaikus 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, jūlijā pieaudzis par 10,8%.

Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2022.gada jūlijā, salīdzinot ar 2021.gada jūliju, bija cenu kāpumam ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, dažādu preču un pakalpojumu grupā, restorānu un viesnīcu pakalpojumiem, ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, veselības aprūpei.