Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Eksprezidents Zatlers: Nebūtu pareizi deputātiem prasīt augstāko izglītību

© Dmitrijs Suļžics/F64

Brīvā valstī cilvēki izdara brīvas izvēles. Likt kaut kādus filtrus, godīgi sakot, nav ne demokrātiski, ne arī jēdzīgi, šādu viedokli portālam liepajniekiem.lv pauž kādreizējais Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Viņaprāt, bieži vien cilvēki bez augstākās izglītības savā dzīvē izdara daudz vairāk nekā viens otrs ar bakalaura vai maģistra grādu, bet pagrimušu morāli.

Šķirot cilvēkus tomēr nevajadzētu,

sacīja V. Zatlers.

Portāls NRA jau rakstīja, ka portālā "Mana balss" ir uzsākta parakstu vāšana iniciatīvai, kas paredz Saeimas deputātiem kā obligātu paredzēt prasību par augstāko izglītību. Līdz šim par šo iniciatīvu ir parakstījušies 5500 cilvēki.

Iniciatīvas iesniedzējs ir izpētījis, ka uz 14. Saeimu kandidē 1832 kandidāti, no kuriem 34 ir ar pamata izglītību, bet 432 - vidējo izglītību. 58 ir bezdarbnieki, bet vairāki desmiti norādījuši, ka pēc profesijas ir sētnieki, šoferi, pavāri un skaistumkopšanas speciālisti. Likumdošana nenosaka izglītības līmeni vai profesionālās zināšanas, kādām jāpiemīt deputāta kandidātam. Tāpat netiek pārbaudītas kandidātu zināšanas par valsts likumdošanu un Saeimas darbu. Tāpēc par Saeimas deputātu var kļūt personas, kurām trūkst izpratnes par deputāta darbu un tā nozīmi.