Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Vairākas pašvadības gatavojas prasīt satiksmes ministra demisiju

© Publicitātes foto

Ogres un Aizkraukles novadā, kur no 1. jūlija pasažieru pārvadājumus veic “Liepājas autobusu parks”, problēmas ar atceltajiem reisiem turpinās. Autotransporta direkcija lauzt līgumu ar pakalpojumu sniedzēju tomēr vilcinās, tikmēr iedzīvotājiem ar katru dienu pieaug bažas, vai autobusu vispār pieturā sagaidīs. Pašvaldības vērsīsies pie premjera ar lūgumu pieprasīt satiksmes ministra demisiju, ziņo "ReTV".

Lai arī “Liepājas autobusu parks” solīja novērst autobusu reisu neizpildi Ogres un Aizkraukles novados vēlākais līdz 18. jūlijam, iedzīvotāji ar atceltiem reisiem joprojām saskaras ik dienas.

Piemēram, otrdien, 16. augustā Ogrē tie bija 36 reisi. Suntažu pagasta iedzīvotāja Ina ReTV Ziņām pauž sašutumu, norādot, ka vairs jau nevar ticēt, vai autobuss konkrētajā dienā un laikā vispār būs.

"Ja es šodien gribētu tikt uz pilsētu, es godīgi pateikšu, nu ja tiešām nav liela vajadzība braukt, es nenāktu uz pieturu. Nosēdēt un aiziet atpakaļ, man negribētos, ir citas lietas, ko darīt. Es te dzīvoju četrus gadus, līdz šim brīdim problēmas nebija," stāsta Ina Haritonova, Suntažu pagasta iedzīvotāja.

Turklāt, kā norāda Ina, izmaiņas reisos ir tik bieži, ka izsekot ne vienmēr ir iespējams. Un tad nākas pieturā secināt, ka šodien mājas netiksi.

Haritonova turpina: "Tajā mājaslapā “Liepājas autobusu parks” no jūlija sākot katru dienu posti atcelti, reisi, atcelti, reisi. Nu ne visiem tik tiešām ir tā pieeja tam “Facebook” un vēl iedomāties meklēt kaut kādu Liepājas autobusu parku. Iepriekš ir bijis tā, ja tiešām kaut kas kardināli mainās, ir bijušas lapiņas pieliktas."

"Jo nevar tas vilkties mēnešiem. Pēc divām nedēļām sāksies skola. Skolnieki netiks uz skolu. Tiks kavēts mācību process un neviens par to neatbild. Kompānijai par to sods 500 eiro. Tas ir smieklīgi," uzskata Egils Helmanis, Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājs (NA).

Vēl jūlija sākumā vērtējot situāciju ar reisu neizpildi, Autotransporta direkcijā pieļāva - ja problēmas ar reisiem “Liepājas autobusu parks” neatrisinās nedēļas laikā, līgumu lauzīs. Tomēr šobrīd direkcija ar to nesteidzas.

Pusotra mēneša laikā viņiem bija jānodrošina 12 tūkstoši reisu, no kuriem 500 neizpildīti, tātad neizpilde 3% un ar šādiem cipariem iet uz tiesu, ar tādām investīcijām, ko viņi ieguldījuši, tiesa nebūs par labu Autotransporta direkcijai.

"Jāatzīst, ka citos novados neredzam tādu situāciju, kas mums kaut kādā mērā ir tulkojums, kā tāda nolaidīga attieksme no Liepājas autobusa parka vadības pret uzņemtajām saistībām. Šodien tiekoties ar Pierīgas autotransporta pārvadātājiem, direkcijā panākta vienošanās, ka šīs nedēļas laikā tiks izstrādāts plāns, ka daļu no Liepājas autobusa parka reisiem Pierīgā pārņem citi pārvadātāji - “Nordeka” vai “Latvijas sabiedriskais autobuss”. Tādējādi atslogojot tos vadītājus, kurus varētu, kā lai saka, novirzīt Ogres novada reisu izpildē, " apgalvo Viktors Zaķis, Autotransporta direkcijas pārstāvis.

Tikmēr Ogres pašvaldība sola neapstāties. Vērsīšoties pie premjera, lūdzot satiksmes ministra Tāļa Linkaiša demisiju.

"Mums ir 16 pagasti un četras pilsētas, mēs esam lielākais novads. Tas ir izmisums. Ne jau mēs politisku apsvērumu dēļ prasām Linkaiša kunga atkāpšanos, tas ir izmisums,” saka Helmanis.

Tostarp joprojām neatrisināts esot jautājums par Ogres novadnieka kartes izmantošanu Liepājas autobusu parka reisos, kas paredz atlaides novada iedzīvotājiem. Iepirkumā tas netika atrunāts un šobrīd, lai to integrētu, jāparedz 70 tūkstošu eiro, ko Satiksmes ministrija solījusi kompensēt, bet jautājuma virzība neesot.