Valdība lems par noteikumu grozījumiem saistībā ar obligāto veselības prasību izpildi Ukrainas mājdzīvniekiem

© Ģirts Ozoliņš/F64

Valdības otrdien lems par grozījumiem Ministru kabineta noteikumos "Veterinārās prasības Ukrainas civiliedzīvotāju dzīvnieku ievešanai Latvijas Republikā" par obligāto veselības prasību izpildi Ukrainas mājdzīvniekiem.

Grozījumi paredz noteikt transporta izmaksu aprēķinu, lai segtu izdevumus praktizējošiem veterinārārstiem, kas nodrošina obligāto veselības prasību izpildi mājas (istabas) dzīvniekiem, kuri kopā ar Ukrainas civiliedzīvotājiem Latvijā ierodas robežkontroles punktos ar trešajām valstīm, kā arī mainīt noteikto izmaksu aprēķina veidu paraugu vešanai uz laboratoriju.

Patlaban noteikumos noteikts, ka par paraugu transportēšanu uz institūtu "BIOR" un veterinārārsta nokļūšanu zirgu novietnē degvielas izdevumus sedz maksimāli par astoņiem litriem uz 100 kilometriem. Pārtikas un veterinārajam dienestam praksē aprēķinot veterinārmedicīniskās prakses iestāžu (praktizējošo veterinārārstu) kompensējamos izdevumus, tika konstatēts, ka šāda izmaksu likme ir sarežģīti administrējama.

Savukārt grozījumi paredz, ka maksimālā maksa par paraugu transportēšanu uz institūtu "BIOR" un nokļūšanu zirgu novietnē ir 0,16 eiro kilometrā, saglabājot iepriekš noteikto viena brauciena nobraukuma limitu - 100 kilometri.

Tāpat samaksai par darbu robežkontroles punkta teritorijā laikā no plkst.22 līdz 6 tiek piemērots koeficients 1,5.

Savukārt maksa par laboratorisko izmeklējumu - antivielu noteikšanu pret trakumsērgas vakcīnas vīrusu - institūtā "BIOR" tiek paredzēta 47,34 eiro. Grozījumus paredzēts arī papildināt ar piezīmi, ka laboratoriskā izmeklējuma maksai pievienotās vērtības nodokli nepiemēro.

Tāpat grozījumi paredz noteikt ne tikai veterinārārstu pakalpojumu maksimālās izmaksas, bet arī maksu par institūtā "BIOR" veicamo antivielu noteikšanu pret trakumsērgas vakcīnas vīrusu.

Noteikumi paredz, ka paredzētajai Ukrainas civiliedzīvotājiem piederošo dzīvnieku reģistrācijai un obligāto veselības prasību izpildes nodrošināšanai nepieciešamie izdevumi, kas nepārsniedz 148 584 eiro, 2022.gadā tiks segti no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Kopš aprīļa vidus ir būtiski palielinājies to Ukrainas civiliedzīvotāju skaits, kuri Latvijā kopā ar dzīvniekiem iebrauc caur Latvijas un Krievijas robežkontroles punktiem Grebņevu un Terehovu. Laikposmā no 2022.gada 15.aprīļa līdz 31.maijam ievesti 1346 suņi, kaķi un mājas (istabas) seski.

Savukārt kopš šā gada 24.februāra praktizējošie veterinārārsti ir nodrošinājuši obligāto veselības prasību izpildi 2382 mājas (istabas) dzīvniekiem.

Lai Latvijā nepalielinātu trakumsērgas izplatības risku, obligāto veselības prasību izpilde tiek nodrošināta uz vietas robežkontroles punktos, un to dara praktizējošie veterinārārsti izbraukuma vizītēs ārpus savām pastāvīgajām prakses vietām.