Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Latvijā

Stājas spēkā izmaiņas Enerģētikas likumā; kas turpmāk mainīsies?

© f64.lv, Andrejs Strokins

Šodien stājas spēkā grozījumi Enerģētikas likumā, kas paredz dažādot dabasgāzes piegāžu ceļus un nodrošināt dabasgāzes stratēģiskās rezerves.

"Gāzes stratēģiskās rezerves jānodrošina tādā apmērā, lai piegāžu aizsardzība būtu iespējama ne tikai aizsargātajiem lietotājiem, bet ziemas sezonā ļautu nodrošināt termoelektrocentrālēs elektroenerģijas ražošanas bāzes jaudu," iepriekš uzsvēra Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Krišjānis Feldmans (K).

Likums nosaka dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operatoram AS "Conexus Baltic Grid" nodrošināt infrastruktūru, kas ierobežo piegāžu riskus, un pienākumu veidot dabasgāzes stratēģiskās rezerves.

Publiskajam tirgotājam ne vēlāk kā līdz katra gada 31.augustam saistīto lietotāju patēriņam nepieciešamais dabasgāzes apjoms laikposmam no attiecīgā gada 1.oktobra līdz nākamā gada 30.aprīlim ir jāuzglabā Inčukalna pazemes gāzes krātuvē.

Enerģētikas likums paredz pienākumu publiskajam tirgotāja - AS "Latvijas gāze" (LG) - nodrošināt dabasgāzes obligātu piegādi saistītajiem lietotājiem, kuri ir mājsaimniecības un kuri pērk dabasgāzi par regulētu cenu.

Dabasgāzes apjoms saistīto lietotāju apgādei apkures sezonā veido 1150 gigavatstundas (GWh), līdz ar to LG uzlikts pienākums līdz 30.septembrim minēto dabasgāzes apjomu uzglabāt Inčukalna pazemes gāzes krātuvē. Savukārt no 1.oktobra līdz 2023.gada 30.aprīlim uz katra mēneša pirmo datumu krātuvē jābūt vismaz tādam dabasgāzes apjomam, kas atbilst starpībai starp 1150 GWh un saistītajiem lietotājiem faktiski piegādāto apjomu no 2022.gada 1.oktobra līdz iepriekšējā mēneša pēdējam datumam. Publiskajam tirgotājam nav tiesību šos krājumus nodot citiem sistēmas lietotājiem.

Savukārt "Conexus" noteikts pienākums pastāvīgi kontrolēt, lai saistīto lietotāju vajadzībām nepieciešamais dabasgāzes apjoms būtu Inčukalna PGK rīcībā. Līdz ar to "Conexus" var noraidīt LG tirdzniecības pieprasījumus par dabasgāzes izņemšanu vai nodošanu citiem lietotājam, kura rezultātā tas nespētu nodrošināt dabasgāzes piegādi mājsaimniecībām. Papildus "Conexus" uzdots pienākums informēt Ekonomikas ministriju un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju par dabasgāzes rezervju apjomiem.

Dabasgāzes piegādes no Krievijas aizliegtas no 2023.gada 1.janvāra.