Nekavējoties prasa atstādināt no amata Vecumnieku bāriņtiesas priekšsēdētāju

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) ir vērsusies Vecumnieku novada domē ar lūgumu nekavējoties atstādināt no amata pienākumu pildīšanas Vecumnieku bāriņtiesas priekšsēdētāju Initu Sproģi.

VBTAI rīcībā ir informācija par Vecumnieku novada bāriņtiesas priekšsēdētājas ilgstošu bezdarbību nepilngadīgā M. lietā, kā rezultātā regulāri tikusi apdraudēta gan paša M., gan citu bērnu veselība, drošība un dzīvība. Pagaidām ne inspekcija, ne Labklājības ministrija, kuras pārraudzībā inspekcija strādā, nesniedz sīkāku informāciju par notikušo, bet, kā saprotams no pieejamās informācijas, problēmsituācija risinājusies jau vairākus gadu garumā.

Pēc nra.lv rīcībā esošās informācijas iesaistīts kāds ceturtās klases skolnieks un viņa ģimene. Bērnam jau no pirmās klases esot problēmas skolā, kuru dēļ dažādu iestāžu speciālisti jau vairākkārt rīkojušies. Bērns pat bijis uz laiku ievietots krīžu centrā un mātei pārtrauktas aprūpes tiesības pār bērnu. Situāciju pasliktinājusi bērna tēva un mātes šķiršanās - tēvs aizgājis no ģimenes, kad zēns bijis pavisam mazs. Taču pēc šī konfilkta skolā atkal izrādījis vēlēšanos dēlu audzināt. Līdz šim pieejamie psihologu un citu speciālistu atzinumi ir pretrunīgi, taču vienā no tiem ticis secināts, ka starp zēnu un māti valda simbiozi - pārlieku liela tuvība, kuras dēļ zēns nespējot iejusties skolā un dara pāri klases biedriem.

Inspekcija uzskata, ka Vecumnieku bāriņtiesa līdz šim nav pilnā apjomā izmantojusi savas tiesības un pildījusi pienākumus, lai nodrošinātu pilnvērtīgu bērna tiesību un tiesisko interešu ievērošanu. Tiesa, kā nupat noskaidrojies ģimene nemaz Vecumnieku novadā nedzīvo, tur bijusi tikai pierakstīta, bet nupat atkal izrakstījusies.

VBTAI norāda, ka nav skaidrs, vai šādas problēmas bērnam radušās audzināšanas dēļ vai tie ir kādi veselības traucējumi, taču bērna vecāki atsakās viņu vest pie speciālista, lai situāciju risinātu. Tādēļ VBTAI norāda, ka ar to informāciju, kāda ir Vecumnieku novada bāriņtiesas rīcībā, tai būtu bijis jārīkojas kardinālāk, nevis vienkārši jāgaida vecāku reakcija.

I. Sproģi lūdz atstādināt no amata pienākumu pildīšanas saskaņā ar Bāriņtiesu likuma 13. panta trešajā daļā noteikto, ka attiecīgās pašvaldības domei ir pienākums atstādināt bāriņtiesas priekšsēdētāju, bāriņtiesas priekšsēdētāja vietnieku vai bāriņtiesas locekli no amata, ja attiecīgā amatpersona, pildot savus pienākumus, kaitē trešo personu drošībai un veselībai, kā arī darba devēja vai trešo personu pamatotām interesēm vai, ja to pieprasa Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija.

Vecumnieku pagasta bāriņtiesā veiktas lietu pārbaudes 2006., 2007. un 2010.gadā. Jau pēc 2007. gada pārbaudes toreizējā Bērnu un ģimenes lietu ministrija lūdza Vecumnieku pagasta padomi izvērtēt I. Sproģes kā bāriņtiesas priekšsēdētājas atbilstību ieņemamajam amatam.

Vecumnieku novada domes priekšsēdētājs Rihards Melgailis norāda, ka Vecumnieku bāriņtiesa darījusi pietiekami, lai risinātu situāciju agresīvā skolēna gadījumā, tomēr konkrētais bērns nekad nav mācījies Vecumnieku novada skolās. Tā kā skolēns dzīvojis citos novados, iesaistītas arī cita bāriņtiesas, taču atbildība tiek prasīta tikai no vienas.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.