Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Politologi pirms velēšanāš vērtē partijas, nosauc visskandalozāko

© Gints Ivuškāns/F64

ReTV Ziņu dienests turpina vērtēt 14. Saeimas vēlēšanām pieteiktās partijas.

Par partiju “Latvija pirmajā vietā” politoloģe Lelde Metla-Rozentāles saka, ka tā koncentrēta ap vienu cilvēku - Aināru Šleseru.

Latvija pirmajā vietā” dibināta tikai pirms gada, tomēr šīs partijas premjera kandidātam un lokomotīvei, bieži ar buldozeru un cita veida smago tehniku salīdzinātajam Aināram Šleseram, tas ir kārtējais mēģinājums atgriezties politikā - viņš tajā darbojas teju vai gadsimta ceturksni.

Iepriekš Šlesers izveidojis vairākas partijas vai to apvienības, vai bijis to vadībā; saskaitīts, ka kopumā to bijis astoņas. Jaunākā politiskā projekta nosaukumā saskatāma līdzība ar ASV bijušā prezidenta Donalda Trampa saukli “Amerika pirmajā vietā”.

Tā nav vienīgā līdzība ar Trampu, uzskata politoloģe Lelde Metla-Rozentāle. Arī Šlesers pārstāv uzņēmējus un pat tiek uzskatīts par vienu no Latvijas oligarhiem; arī Šlesera politiskā retorika ir lielākoties populistiska. “Šobrīd šajā segmentā “populistiskās partijas” piedāvājums ir ļoti plašs. Līdz ar to tā objektīvi jāsaka, ka no populistiskajām partijām šī varbūt ir pat tāda salīdzinoši piezemēta populistiska partija. Viņu solījumi salīdzinājumā ar citu līdzīgu partiju solījumiem ir pat diezgan tradicionāli.”

Savukārt partiju "Attīstībai/Par!" politologs, SIA “Mediju tilts” līdzīpašnieks Filips Rajevskis ReTV Ziņām šo partiju vērtē kā vienu no skandalozākajiem politiskajiem spēkiem koalīcijā. “Šai partijai raksturīgi ļoti daudzi skandāli, tā no visām partijām ir visskandalozākā. Visus šos gadus iet no skandāla uz skandālu. Partiju visu laiku piemeklē kaut kādas neražas, neveiksmes, kaut kādi atmaskojumi, kas ir saistīti ar partijas biedriem. Ja tie nav, tad ir kaut kādi ne pārāk veiksmīgi soļi no ministru puses.”

Pēc ReTV paustā, partija dibināta praktiski ar vienu mērķi - vara un nauda, norāda politologs, ejot uz šo mērķi mērķtiecīgi, ar dažādām metodēm tas ir arī panākts. “Šīs partiju apvienības jeb “aprēķina laulību” mērķis ir vara un viss, kas nāk līdzi ar varu - gan nauda, gan ietekme, gan prestižs, gan publicitāte. Tas viss ir šīs “aprēķina laulības” pamatā. Šīs partijas ļoti labi saprot, ka, startējot pa vienai, tas viss tām ies garām, bet abas kopā var to izdarīt. Neskatoties, ka bija īss periods, kad partijas bija pašķīrušās, viņi atkal ir kopā, jo aprēķina laulības ir vispragmātiskākās - abas zina, ko zaudē,” saka Rajevskis.