Nav vienprātības par pareizticīgo Ziemassvētku brīvdienām

Šodien un rīt pareizticīgie un vecticībnieki svin Ziemassvētkus. Kārtējo reizi parlamenta darba kārtībā nonācis priekšlikums šos svētkus pielīdzināt valsts brīvdienām kā 24., 25. un 26. decembri.

Neatkarīgās aptaujātie eksperti nespēj vienoties, vai šis jautājums ir jāaktualizē, jo ar likumu jau ir noteikti Ziemassvētku atzīmēšanas datumi. Saskaņas centra frakcija jau vairākkārt ir iesniegusi šādu priekšlikumu Saeimā, un vienmēr deputāti to noraidīja.

Frakcijas deputāti norāda, ka Latvijā dzīvo 400 000 pareizticīgo un vecticībnieku, tāpēc 6. un 7. janvāris būtu jāatzīst par svētku dienām. Šai idejai pievienojas arī Latvijas Romas katoļu baznīcas informācijas centra izpilddirektors priesteris Andris Kravalis: "Kristus piedzimšanas svētki ir otrs lielākais notikums pēc Lieldienām, un mēs atbalstām šo iniciatīvu, jo katrā reliģijā svētki ir jāatzīmē."

Saeimas deputāte Janīna Kursīte-Pakule (Vienotība) norāda, ka Latvijā sen jau lieto Gregora kalendāru, savukārt Krievijā palicis Juliāna kalendārs. Latvijā spēkā ir tradīcija Ziemassvētkus atzīmēt 24. decembra vakarā. "Tad jau arī visiem pārējiem ticīgajiem būs tiesības prasīt papildu brīvdienas, piemēram, musulmaņiem, jūdiem. Mēs jau neesam pret svētku svinēšanu, bet gan to, ka ir jābūt kārtībai. Tikpat labi nākamais, ko varēs aicināt, ir pasludināt citu reliģiju, Lieldienas par valsts brīvdienām un tā tālāk," ir pārliecināta J. Kursīte-Pakule.

Arī pareizticīgo baznīca ir spērusi soli pretī Latvijā pieņemtajām tradīcijām. Ar Maskavas un visas Krievzemes patriarha Tihona svētību dievkalpojumi Kristus piedzimšanas svētkos un to priekšvakarā izņēmuma kārtā Latvijas latviešu pareizticīgo draudzēs notiek pēc Rietumu jeb jaunā stila – 24. un 25. decembrī. Baznīca to skaidro ar Latvijas konfesionālajām īpatnībām – lai konfesionāli jauktajās ģimenēs nenotiktu šķelšanās ticības piederības. Savā Ziemassvētku sprediķī 24. decembrī metropolīts Aleksandrs teica: "Pareizticīga cilvēka sirds meklē mieru, kuru apdzied eņģeļi, mieru, kuru sniedz tikai Kungs. Svētā Kristus Baznīca vēsta un sludina šo mieru, un ikvienam, kurš vēlas to iegūt savā sirdī, jādzīvo Baznīcā.

Svarīgākais