Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas alpīnisti šodien devušies iekarot Pamira kalnus - uzkāpt virsotnēs, kurās neviens nekad nav bijis

© Pixabay

Latvijas alpīnisti šodien izbrauks uz Pamira kalniem, lai uzkāptu virsotnēs, kurās neviens nekad vēl nav bijis, informēja ekspedīcijas dalībnieks Valdis Puriņš.

Uz Pamira kalniem Kirgizstānā dosies Latvijas alpīnisti Oļegs Siļins un Puriņš no alpīnistu kluba "Traverss".

Ekspedīcijas mērķis ir sasniegt divas par 5900 metriem augstākas virsotnes, kurās neviens vēl nav uzkāpis.

Siļins un Puriņš kopā kāpuši divās virsotnēs, kuras augstākas par 8000 metriem, un veikuši vairākus pirmkāpienus pa jauniem maršrutiem arī vairākās par 7000 metriem augstākās virsotnēs.

Mindžāras ieleja un ledājs atrodas Kirgizstānas teritorijā. Aizalaja kalnu grēda kalpo kā dabīgā robeža starp Kirgizstānu un Tadžikistānu un tajā atrodas 7134 metru augstā Ļeņina smaile.

Pēdējos gados katru gadu šajā virsotnē mēģina uzkāpt ap 1000 cilvēku, lielākajai daļai kāpēju tas neizdodas, neskatoties uz to, ka virsotne nav tehniski sarežģīta - maršruts ir mokoši garš un bieži vien cilvēki dodas tajā ar nepietiekamu aklimatizāciju.

Kā skaidro Puriņš, "pietiek no Ļeņina smailes bāzes nometnes aizbraukt burtiski uz blakus ieleju un atveras pilnīgi cita aina - neviena nekāptas virsotnes un neviena cilvēka visapkārt".

2016.gadā kluba "Traverss" kāpējiem Siļinam un Maksimam Svobodam izdevās šajā reģionā sarežģītos laika apstākļos sasniegt 5150 un 5400 metru augstas iepriekš nekāptas virsotnes. 2017.gadā izdevās nokļūt līdz 5860 metru augstumam.

Šajā gadā plānotās ekspedīcijas, kurā dosies Siļins un Puriņš, mērķis ir 5914 metru un 5922 metru augstas pirmatnējas virsotnes.