Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Pirmdien plānots "Latvenergo" un "Latvijas valsts meži" kopuzņēmuma dibināšanas pasākums

© Dmitrijs Suļžics / F64

Pirmdien, 8.augustā, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) notiks AS "Latvenergo" un AS "Latvijas valsts meži" kopuzņēmuma SIA "Latvijas vēja parki" dibināšanas pasākums, aģentūru LETA informēja "Latvenergo" pārstāvji.

Pasākumā piedalīsies Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA), zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (NA), "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Čakste, "Latvijas valsts mežu" valdes priekšsēdētājs Pēters Putniņš un "Latvenergo" valdes loceklis Kaspars Cikmačs.

Pasākums notiks plkst.11, LNB korē 11.stāvā, Mūkusalas ielā 3, Rīgā.

Jau ziņots, ka Uzņēmumu reģistra komercreģistrā 22.jūlijā reģistrēts AS "Latvenergo" un AS "Latvijas valsts meži" (LVM) kopuzņēmums vēja parku attīstībai, liecina informācija "Firmas.lv".

Jaundibinātās kompānijas nosaukums ir SIA "Latvijas vēja parki".

Kompānijas pamatkapitāls ir divi miljoni eiro, tostarp 80% uzņēmuma kapitāldaļu pieder "Latvenergo", bet 20% - LVM.

"Latvijas vēja parku" statūtos norādīts, ka kompānija attīstīs jaunus stratēģiskās nozīmes vēja parkus ar kopējo jaudu vismaz 800 megavatu (MW), tostarp projektēs, izbūvēs un ekspluatēs ar to saistīto infrastruktūru uz Latvijas īpašumā esošām zemēm, kuru apsaimniekošanu veic LVM, un uz LVM īpašumā esošām zemēm, kuru apbūves tiesības ir ieguvis uzņēmums.

Uzņēmuma valdes priekšsēdētāja ir Ilvija Boreiko, kura, pēc pēdējās publiski pieejamās informācijas, ir "Latvenergo" vēja un saules parku attīstības direktore, bet valdes locekle ir juriste, konkurences tiesību eksperte Zane Norenberga, kura ir arī SIA "Zetembo" vienīgā īpašniece un valdes locekle.

"Latvijas vēja parku" juridiskā adrese ir Pulkveža Brieža iela 12, Rīga, kas ir arī "Latvenergo" juridiskā adrese.

Lēmums par kompānijas "Latvijas vēja parki" dibināšanu, pēc "Firmas.lv" informācijas, pieņemts 2022.gada 13.jūlijā.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets šogad 21.jūnijā deva atļauju "Latvenergo" un LVM kopuzņēmuma dibināšanai, lai veidotu stratēģiskas nozīmes lielas jaudas vēja enerģijas parkus. Projekta mērķis ir sasniegt līdz 800 MW lielu jaudu vairākos lielos vēja parkos visā Latvijā, kas būs gandrīz tāda pati elektriskā jauda, kas tiek saražota Latvijas lielākajā hidroelektrostacijā (HES) - Pļaviņu HES.

Ministru kabinets šogad 22.februārī konceptuāli atbalstīja Ekonomikas ministrijas priekšlikumu veidot jaunus stratēģiskas nozīmes vēja enerģijas parkus uz valsts īpašumā esošas zemes, uzticot šī projekta izpildi "Latvenergo" un LVM dibinātajam kopuzņēmumam. Projekts tiks īstenots bez jebkādiem valsts atbalsta mehānismiem atbilstoši racionālam biznesa plānam, bet ne ar pārmērīgām atdeves prasībām.

"Latvenergo" nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī ar dabasgāzes tirdzniecību un elektroenerģijas sadales pakalpojumu nodrošināšanu. "Latvenergo" pieder valstij, bet uzņēmuma obligācijas kotē biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

LVM vienīgais īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja - Zemkopības ministrija.