Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Plāno piešķirt vēl 2 miljonus vienreizējo nodarbinātības sākšanas pabalstu izmaksām Ukrainas bēgļiem

© Romāns Kokšarovs / F64

Labklājības ministrija (LM) plāno piešķirt vēl 2 miljonus eiro vienreizējā nodarbinātības sākšanas pabalsta izmaksām Ukrainas bēgļiem.

Kā liecina LM saskaņošanai iesniegtais rīkojuma projekts, līdz 2022.gada 25.jūlijam Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) saņemti 6474 iesniegumi par nodarbinātības uzsākšanas pabalsta izmaksu, no kuriem 122 atteikti, bet par 5 891 iesniegumiem ir pieņemts lēmums par pabalsta piešķiršanu.

Līdz 2022.gada 26.jūlijam bija veiktas pabalsta izmaksas 5 650 personām kopsummā par 2 825 000 eiro.

Saskaņa ar NVA sniegtajiem datiem, laika posmā no 2022.gada 1.maija līdz 2022.gada 1.jūlijam vidēji tika saņemti 393 iesniegumi nedēļā. LM prognozē, ka trīs mēnešu laikā saņemto iesniegumu skaits varētu sasniegt 11 200.

Līdz ar to, lai netiktu kavētas pabalsta izmaksas personām, kuras sākušas strādāt, nepieciešams iestrādāt LM budžetā finansējumu pabalsta izmaksām nākamajām plānotajām 4000 personām.

Lai saņemtu nodarbinātības sākšanas pabalstu, mēneša laikā no darba tiesisko attiecību sākšanas dienas jebkurā no NVA klientu apkalpošanas vietām Latvijā jāiesniedz tam paredzēts iesniegums.

Ukrainas civiliedzīvotāji pabalstu var saņemt tikai vienu reizi, kad tiek sāktas darba attiecības Latvijā, un tas netiek aplikts ar iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Papildus finansējums 2 miljonu eiro apmērā tiks piešķirts no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".