Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Aizvadītajā diennaktī ugunsdzēsēji dzēsuši vairākus siena ugunsgrēkus

© Lauris Vīksne / F64

Aizvadītajā diennaktī ugunsdzēsēji dzēsuši vairākus labības rugāju un siena ugunsgrēkus, pavēstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāve Viktorija Gribuste.

Latvijā aktīvi notiek ražas novākšana, līdz ar to pieaug izsaukumu skaits, kuros deg labības rugāji, siena ruļļi, lauksaimniecības tehnika, atzīmēja Gribuste.

Aizvadītajā diennaktī Preiļu novadā dega siena ruļļi 11 kvadrātmetru platībā, Talsu novadā dega labības rugāji 1000 kvadrātmetru platībā, Dienvidkurzemes novadā dega kombaina motortelpa 0,5 kvadrātmetru platībā, Ogres novadā dega labības rugāji 400 kvadrātmetru platībā, Valmieras novadā dega labības rugāji trūs hektāru platībā, Kuldīgas novadā dega kombains un labības rugāji 290 kvadrātmetru platībā, Dienvidkurzemes novadā dega labības rugāji, siena prese un siena rullis 5000 kvadrātmetru platībā un Limbažu novadā dega siena prese un siena ruļļi 4,2 kvadrātmetru platībā.

Gribuste informēja, ka ugunsgrēku skaitu un to postošās sekas iespējams mazināt, ievērojot piesardzību, apzinoties iespējamos riskus un tos savlaicīgi novēršot, piemēram, lauksaimniecības traktortehnikas aizdegšanos novērsīs regulāra rotējošo detaļu un mezglu vārpstu attīrīšana no degtspējīgiem materiāliem. Transportlīdzekļu dzinēju izplūdes caurules ir arī jāaprīko ar dzirksteļu slāpētājiem un jāuzrauga, lai dzinēja kolektora un izplūdes caurules savienojuma starplikās nebūtu plīsumu un bojājumu. Šādā veidā tiek novērsta iespēja, ka dzirksteles iekļūst sausajos salmos, sienā, graudos, un tos aizdedzina.

Degoši labības un rugāju lauki ir tikpat bīstami kā kūlas ugunsgrēki, jo tajos var ciest un iet bojā cilvēki, kā arī liesmas var pārmesties uz automašīnām un ēkām, tāpēc ir svarīgi ievērot piesardzību, lai novērstu šādu ugunsgrēku izcelšanos, uzsvēra Gribuste.

Tāpat piektdien plkst.15.20 ugunsdzēsēji glābēji devās uz Gulbenes novada Rankas pagastu, kur pēc ceļu satiksmes negadījuma vieglajā automašīnā bija iespiests cilvēks. Ar hidrauliskajiem instrumentiem ugunsdzēsēji glābēji atgrieza automašīnas jumtu un atbrīvoja cietušo, kuru nodeva Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķiem. Pārējie cilvēki no automašīnas izkļuva paši saviem spēkiem. Pēc tam ugunsdzēsēji glābēji sakārtoja ceļa braucamo daļu. Darbs notikuma vietā noslēdzās plkst.17.44.

Savukārt plkst.20.45 VUGD saņēma informāciju, ka Madonas novada Ērgļu pagastā cilvēks ir laivojis, piestājis krastā, iegājis mežā un apmaldījies. Ugunsdzēsēji glābēji ar cilvēku sazinājās telefoniski, raidīja autocisternas skaņas signālu un pēc apmēram pusstundas viņu atrada.

Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no 5.augusta plkst.6.30 līdz 6.augusta plkst.6.30, VUGD saņēma 76 izsaukumus - 27 uz ugunsgrēku dzēšanu, no tiem vienu uz meža ugunsgrēku, 32 uz glābšanas darbiem, bet 17 izsaukumi bija maldinājumi.