Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā 43% uzņēmumu biznesa stabilitāte šobrīd ir svarīgāka par klimatneitralitāti

© Lauris Aizpurietis / F64

Latvijā gandrīz pusei jeb 48% uzņēmumu tiekšanās uz klimatneitralitāti ir svarīga, taču 43% uzņēmumu norāda, ka šobrīd svarīgāk ir noturēt biznesa stabilitāti, liecina tekstilizstrādājumu nomas uzņēmuma SIA "Lindstrom" un pētījumu aģentūras "Norstat" veiktās uzņēmēju aptaujas rezultāti.

Aptaujas laikā, lūdzot raksturot aktivitātes, kas uzņēmumos tiek pārskatītas energoresursu izmaksu pieauguma un inflācijas rezultātā, iegūtie rezultāti liecina, ka 30% uzņēmumu jau līdz šim klimatneitralitāte nav bijusi prioritāte un tā tas paliks arī turpmāk. Līdzīgi 14% uzskata, ka klimatneitralitātes aktivitātes ir jāsamazina izmaksu dēļ.

Tikmēr 14% aptaujāto norāda, ka strauji meklē alternatīvus risinājumus, kā dažādot energoresursu ieguvi un pievērsties zaļā kursa un klimata neitralitātes mērķu sasniegšanai.

Savukārt vēl 33% norāda, ka turpina iesākto ceļu izvirzīto klimateitralitātes mērķu sasniegšanai.

"Lindstrom" izpilddirektors Ivars Šmits norāda, ka atsevišķos gadījumos, iespējams, pietrūkst zināšanas, kā ilgtspējīgi risinājumi ilgtermiņā var dot pozitīvu ietekmi arī uz biznesa stabilitāti, optimizējot pašreizējās izmaksas un neatsakoties no zaļā kursa.

Šmits arī piebilst, ka uzņēmēji šodien var vienlaikus attīstīt zaļu, klimatneitrālu biznesa modeli un mērķus, gan ekonomēt uz izmaksām, kas rodas uzņēmuma darbā.

Uzņēmēju aptauja veikta 2022.gada jūlijā, aptaujājot 503 uzņēmumus Latvijā.

"Lindstrom" apgrozījums 2020.gadā bija 10,398 miljoni eiro, kas ir par 3,7% vairāk nekā 2019.gadā, bet kompānijas peļņa pieauga par 7,1% un bija 595 180 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Uzņēmuma finanšu dati par 2021.gadu vēl nav publicēti.

Kompānija "Lindstrom" reģistrēta 1994.gadā, un tās pamatkapitāls ir 170 912 eiro. Uzņēmuma vienīgā īpašniece ir Somijā reģistrētā "Lindstrom".