Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Turpmāk Stradiņu slimnīcā uzturēties varēs tikai ar FFP2 respiratoriem

© Vladislavs Proškins / F64

Turpmāk Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā (PSKUS) būs atļauts uzturēties, tikai izmantojot FFP2 drošības klases respiratoru, aģentūru LETA informēja slimnīcā.

Patlaban PSKUS ārstējas 26 Covid-19 pacienti, astoņiem no kuriem Covid-19 ir pamatdiagnoze, bet 16 - blakusdiagnoze. Šobrīd mākslīgā plaušu ventilācija tiek nodrošināta vienam pacientam, savukārt pagājušajā diennaktī slimnīcā ievietoti divi pacienti.

Slimnīcā skaidroja, ka pacienti, kuriem konstatēts Covid-19, pārsvarā ir senioru vecumā vai jau stipri senioru gados. Pamatā tie ir pacienti no dažādām slimnīcas nodaļām, kas nonākuši iestādē ar kādu veselības problēmu, papildus tai atklājot arī Covid-19 infekciju.

"Ārsti apliecina, ka šobrīd vairs nesastopamies ar būtiskiem plaušu bojājumiem, bet retu reizi ir pa kādam gadījumam. Plaušu pneimonijas un bojājumi, kuru rezultātā ļoti daudziem pacientiem bija nepieciešama palīdzība ar papildu skābekli, nav vairs izteikti. Bet izteikti ir tas, ka hronisko slimību pacientiem Covid-19 var saasināt viņu jau esošās slimības," sacīja PSKUS pārstāve Janita Veinberga.

No šodienas slimnīcā noteikti ierobežojumi, kas paredz, ka personāls saskarē ar pacientiem telpās, gaiteņos, palātās lieto FFP2 respiratoru, nevis masku. Nosacījums attiecas arī uz apmeklētājiem.

Tāpat no 4.augusta slimnīcā izvietoti jauni informatīvie materiāli par to, kā pareizi lietot respiratoru, nenoņemot to apmeklējuma laikā, kā arī par nepieciešamību dezinficēt rokas.

Savukārt apmeklējums turpmāk vienlaikus iespējams tikai vienai personai. Tikai atsevišķos gadījumos, vienojoties ar ārstējošo ārstu, iespējams apmeklējums vairākām personām vienlaicīgi.

"Mēs aicinām izvērtēt apmeklējumu nepieciešamību, jo joprojām sūtījums pacientiem iespējams nodot ar personāla starpniecību. Protams, nav apspriežama atvadīšanās no tuviniekiem - tas tiek organizēts, taču jārēķinās, ka ir vasara, daudz apmeklētu pasākumu, mēs ejam uz kafejnīcām, koncertiem, un varam, nezinot, atnest infekciju. Cilvēkam slimnīcā, kuram jau ir veselības problēmas, Covid-19 neveicinās atveseļošanos," uzsvēra Veinberga.