Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā

"Rīgas dzirnavniekā" ražas sezonu atklāj Ogres zemnieku saimniecība

© Kaspars Krafts / F64

Graudu pārstrādes uzņēmums "Rīgas dzirnavnieks" šodien pieņēmis pirmo kviešu graudu ražu, informēja "Rīgas dzirnavnieka" pārstāve Rūta Grikmane.

Kviešu raža tika atvesta no Ogres zemnieku saimniecības, ar kuru uzņēmums sadarbojas jau 30 gadus, tādējādi atklājot jauno ražas sezonu.

Pirmā raža ik gadu "Rīgas dzirnavniekā" tiek sagaidīta ar īpašu prieku, jo tas nozīmē, ka intensīvā darba sezona ir sākusies un turpmākos mēnešus uzņēmums strādās līdz pat 18 stundām diennaktī, lai operatīvi apkalpotu visus lauksaimniekus, kuri ir gatavi nodot graudus.

"Šogad graudu nodošana sākusies līdzīgā laikā kā citus gadus, ko ietekmējuši laika apstākļi. Lauksaimnieki ir ļoti atkarīgi no tā, vai ir saulains vai lietains, jo katra stunda jāizmanto tā, lai graudi tiktu ievākti pēc iespējas ātrāk un kvalitatīvāk, lai dažādu apstākļu dēļ neciestu raža kopumā," sacīja "Rīgas dzirnavnieka" tirdzniecības un loģistikas direktore Iveta Švarce.

Tāpat viņa norādīja, ka, pieņemot graudus, tiek veiktas arī ātrās analīzes uz vietas, pārbaudot to mitrumu, proteīnu, tilpummasu un citus rādītājus, lai pēc tam graudus sašķirotu atbilstoši to kvalitātei.

Savukārt, lai spētu nodrošināt uzņēmuma darba jaudu, graudu pieņemšanas sezonā tiek piesaistīti papildu darbinieki, jo elevatori strādā katru dienu līdz 18 stundām diennaktī.

Šogad "Rīgas dzirnavnieks" plāno iepirkt divas reizes vairāk auzu nekā pērn, kad no zemniekiem tika iegādātas 17 000 tonnas šīs kultūras, tāpat paredzēts palielināt arī kviešu un rudzu graudu iepirkuma apjomu.

Līdz šim veikti visi sagatavošanās darbi, lai līdz sezonas noslēgumam uzņemtu maksimāli daudz graudaugu, uzpildot tos tam paredzētajos silosa tipa graudu glabātuvēs jeb graudu uzglabāšanas torņus.

Apzinoties darba specifiku un to, ka zemniekiem īsā laika posmā jānovāc visa raža, ko nepieciešams gan uzglabāt, gan nodrošināt ar pirmapstrādi, izmantojot kaltes, "Rīgas dzirnavnieks" piedāvā saviem sadarbības partneriem arī kaltes pakalpojumu.

"Lielākajai daļai zemnieku pašiem ir iespēja kaltēt graudus pie sevis, taču mūsu pakalpojums ir interesants arī viņiem, jo mēs palīdzam atbrīvot kaltes citām kultūrām, kas īpaši svarīgi gadījumos, ja graudu apjoms ir liels un tos nav kur uzglabāt. Mēs aicinām zemniekus graudus droši vest pie mums, lai optimizētu procesus un daudz ātrāk nodotu izaudzēto ražu," komentēja Švarce.

Tāpat viņa norādīja, ka kompānija ir pārliecināta, ka Latvijas tirgum noteikti pietiks produkcijas, jo tā primāri fokusējas uz vietējo tirgu un tikai tad izvērtē eksportēšanas iespējas.

Pērn "Rīgas dzirnavnieks" kviešu, auzu, rudzu graudus iepirka 52 000 tonnu apjomā, savukārt saražots tika vairāk nekā 43 000 tonnu produkcijas, no kurām eksportēti tiek tikai nedaudz virs 2000 tonnu produkcijas.

Uzņēmums turpina meklēt sadarbības partnerus, kā arī saglabāt veiksmīgas attiecības ar jau esošajiem.

Jau vēstīts, ka "Rīgas dzirnavnieka" apgrozījums 2020.gadā bija 24,119 miljoni eiro, bet kompānijas zaudējumi veidoja 372 571 eiro.

Kompānija "Rīgas dzirnavnieks" reģistrēta 1991.gada oktobrī, un tās pamatkapitāls ir 6,549 miljoni eiro. "Rīgas dzirnavnieks" ražo graudu pārstrādes produktus - kviešu un rudzu miltus, miltu maisījumus, pārslas, placinātus graudus un putraimus industriālajiem patērētājiem, kā arī fasēto produkciju individuālam patēriņam ar zīmoliem "Herkuless", "Hercogs" un "Īsta saimniece". "Rīgas dzirnavnieks" ir daļa no "Baltic Mill" grupas.