Starptautiska komisija atzinīgi vērtē transportlīdzekļu vadītāju kvalifikācijas sistēmu Latvijā

2010. gada nogalē Latvijā viesojās CIECA (Starptautiskā Transportlīdzekļu vadītāju kvalifikācijas komisijas) speciālisti, kur tikās ar CSDD pārstāvjiem, lai izvērtētu esošo vadītāju kvalifikācijas sistēmu un programmas Latvijā.

Vizītes galvenie mērķi bija esošās situācijas novērtēšana un salīdzināšana ar citām valstīm. Rezultātā CSDD saņēma detalizētu vērtējumu, kā arī ieteikumus ar labas prakses piemēriem no citām valstīm.

CSDD paveiktais tika atzinīgi novērtēts un sistēma kopumā tika atzīta par ļoti veiksmīgu un efektīvu. Īpaši tika izceltas vairākas jomas: Transportlīdzekļu vadītāju apmācība,augsta līmeņa braukšanas instruktoru apmācība,transportlīdzekļu vadītāju kvalifikācijas eksāmeni CSDD notiek pēc vienotas sistēmas, tāpat labi izveidoti teorētiskie eksāmeni, praktiskās braukšanas eksāmeni.

Kā arī visa vadītāju kvalifikācijas sistēmas organizēšana kopumā – satiksmes noteikumi „jaunajiem” autovadītājiem, tūlītēja vadītāja apliecības izsniegšana, viss process CSDD pārraudzībā, kas daudz efektīvāk ļauj veikt dažādas izmaiņas vai uzlabojumus.

Komisija ieteica arī dažādus iespējamos uzlabojumus, kas galvenokārt bija vērsti uz esošās sistēmas vēl papildus attīstīšanu. Neviena no esošajām procedūrām netika atzīta par nekvalitatīvu vai lieku.

CIECA ieteikumos tika norādīts, ka, piemēram, apmācību un eksaminācijas procesā lielāka uzmanība varētu tikt pievērsta ekobraukšanai, tāpat iespējams atsevišķos gadījumos varētu palielināt minimālo braukšanas stundu skaitu. Papildus tika ieteikts apsvērt instruktoru tālāku kvalifikāciju ik pēc noteikta perioda, palielināt teorētiskā eksāmena jautājumu skaitu, paaugstināt vadīšanas eksāmena sarežģītības pakāpi, kā arī eksāmenos izmantot nemarķētus transportlīdzekļus un eksāmenā paredzēt braukšanu pa šoseju, kur atļautais braukšanas ātrums ir augstāks.

CSDD norāda, ka saņemtais vērtējums parāda, ka tās vadītāju kvalifikācijas sistēma un piedāvātie pakalpojumi ir atbilstoši starptautiskām prasībām un ir vienā līmenī ar tādām valstīm kā, piemēram, Lielbritānija un Nīderlande.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.