Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā

Vai Inguna Sudraba atgriezusies Valsts kontrolē?

© F64

Kādreizējā Valsts kontroles (VK) vadītāja un politiķe Inguna Sudraba manīta Valsts kontrolē. Viņas redzama arī fotogrāfijās, kas ievietota VK mājas lapā un VK "Facebook" kontā.

Izrādās, ka Inguna Sudraba sadarbojas ar Ukrainas revīzijas palātu un šajās dienās kā Ukrainas pārstāve piedalās VK organizētās apmācībās.

VK padomnieks komunikācijas jautājumos Ivo Valdovskis informēja, ka Sudraba vairs nav saistīta ar VK, viņa sadarbojas ar Ukrainas revīzijas palātu un darbojas kā projektu vadītāja un vadošā eksperte Eiropas Savienības (ES) projektā "EU For The Accounting Chamber of Ukraine", strādājot ar Ukrainas publisko finanšu uzskaites stratēģiju.

Pēc Valdovska teiktā, bijusī VK vadītāja projektā strādā jau vairākus gadus, līdz ar to viņa ir iesaistīta arī VK organizētajās apmācībās Ukrainas revīzijas iestādes darbiniekiem.

No 3.augusta līdz 12.augustam Valsts kontrole organizē pieredzes apmaiņas vizīti Ukrainas augstākās revīzijas iestādes kolēģiem, vēsta informācija VK mājas lapā. Valsts kontroles revidenti vizītes ietvaros vadīs apmācību programmu par revīzijas darba praktiskajiem aspektiem. Šādi Valsts kontrole turpina darbu ES Austrumu partnerības valstu augstāko revīzijas iestāžu kapacitātes stiprināšanā ceļā uz pilnīgu starptautisko standartu integrāciju to darbībā.

Valsts kontrolieris Rolands Irklis norāda, ka ir svarīgi turpināt Valsts kontroles uzsāktās iniciatīvas atbalsta sniegšanā Ukrainas augstākās revīzijas iestādes attīstības procesos, sniedzot profesionālu atbalstu kolēģiem revīzijas darba pilnveidošanā, tuvinot Ukrainas augstākās revīzijas iestādes darbību starptautiskajos revīzijas standartos (ISSAI) noteiktajiem principiem.

Valsts kontroles apmācību programma ir turpinājums nu jau sešu gadu garumā īstenotajiem attīstības sadarbības projektiem Ukrainas, Moldovas un Gruzijas augstāko revīzijas iestāžu kapacitātes celšanai ISSAI integrācijas procesā, un šogad atbalsta aktivitātes tiek īstenotas Eiropas Savienības līdzfinansēto projektu “Kapacitātes stiprināšana ārējās revīzijas jomā atbilstoši starptautiskajiem standartiem” (“Strengthening Capacities in External Audit in Line with International Standards”) ietvaros.

Līdz šim Valsts kontrole ir sniegusi maksimālu iespējamo atbalstu budžeta ietvaros. Valsts kontrole ir sniegusi atbalstu un īstenojusi nozīmīgu starptautisku partneru un ekspertu sniegto rekomendāciju ieviešanu, tādējādi tuvinot Ukrainas augstāko revīzijas iestādi starptautisko augstāko revīzijas iestāžu standartu piemērošanai. Līdzīgi attīstības sadarbības pasākumi veikti arī Moldovā un Gruzijā.

Valsts kontroles eksperti šīs programmas ietvaros sniedz zināšanas un pieredzi par augstāko revīzijas iestāžu institucionālās attīstības aspektiem, stratēģisko plānošanu, finanšu revīziju praktiskajiem aspektiem, revīziju ieteikumu ieviešanas uzraudzību un ietekmi, kā arī revīzijas kvalitātes kontroles procedūrām, kas ir svarīgi starptautiskajos standartos noteiktie principi kvalitatīvai revīzijas darba procesa nodrošināšanai.

Sudraba vadīja VK no 2004.līdz 2013.gadam, bet pēc tam pievērsās politikai. Bijusī valsts kontroliere tika ievēlēta 12.Saeimā kā partijas "No sirds Latvijai" līdere, taču dalība 13.Saeimas vēlēšanās bija nesekmīga un Sudrabas politiskā karjera apsīka.

2017.gadā parlamentā asi tika diskutēts, vai Sudrabai var uzticēt "oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadītājas amatu, pārmetot viņai, ka tā dēvētajās "oligarhu sarunās" viņa minēta "kā Krievijas atbalstīts premjera kandidāts". Sudraba pārmetumiem nepiekrita.