1. augusts jau pagājis, bet par pensiju indeksāciju joprojām nav skaidrības

© Vladislavs Proškins/F64

Nākamās pirmdienas pēcpusdienā kļūs zināms konkrēts indekss, pēc kura tiks aprēķināta un veikta pensiju indeksācija, vēsta Latvijas radio.

Latvijas Pensionāru federācija (LPF) gan skaidroja - ne visiem senioriem jaunā kārtība un izmaiņas ir saprotamas.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka šogad pensiju indeksācija notiek ātrāk, nekā ierasts. Valsts prezidents Egils Levits 19.jūlijā izsludināja Saeimas pieņemtos grozījumus likumā "Par valsts pensijām", kas nosaka šogad pensiju indeksēšanu jau no 1.augusta, lai pensionāriem kompensētu augošo inflāciju un energoresursu cenu paaugstināšanos.

Precīzus indeksus Labklājības ministrija paziņos līdz augustam, kas pensiju saņēmējiem ļaus skaidrāk saprast, cik tad liels pensijas pielikums gaidāms septembrī.

Kā indeksēs pensijas?

Valsts pensijas indeksēs 1. augustā, bet indeksēto daļu izmaksās kopā ar septembra pensiju

Valsts pensiju indeksācijā 2022. gada 1. augustā izmantos indeksu, ko veidos:

  • faktiskais patēriņa cenu indekss (jeb inflācija) par laikposmu no 2021. gada 1. augusta līdz 2022. gada 31. jūlijam (kopumā 12 mēneši) un
  • 50% no apdrošināšanas iemaksu algu summas (kas ir summēta visa nauda, no kuras gada laikā bijis jāveic sociālās apdrošināšanas iemaksas) reālā pieauguma procentiem.

Vecuma pensijām ar lielu apdrošināšanas stāžu, par kuru ir piešķirta (pārrēķināta) pensija, piemēros lielāku daļu no apdrošināšanas iemaksu algu summas reālā pieauguma procentiem:

  • 60% - ja stāžs ir no 30 līdz 39 gadiem vai ja vecuma pensija piešķirta par darbu kaitīgos, smagos vai sevišķi kaitīgos, sevišķi smagos darba apstākļos;
  • 70% - ja stāžs ir no 40 līdz 44 gadiem;
  • 80% - ja stāžs ir 45 gadi un vairāk.

Avots: Labklājības ministrija

Svarīgākais