Te ir darbs! Par darbu vēlēšanu iecirknī maksās no 6 līdz 11,97 eiro stundā

© Gints Ivuškāns/F64

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) apstiprinājusi darba stundas tarifa likmes pašvaldību vēlēšanu komisiju un vēlēšanu iecirkņa komisiju locekļiem, kuri nodrošinās 14.Saeimas vēlēšanu sagatavošanu un norisi, informēja CVK pārstāve Laura Krastiņa.

Parlamenta vēlēšanu "lielo" jeb pašvaldību vēlēšanu komisiju priekšsēdētājiem pirms nodokļu nomaksas noteikts atalgojums no 8,42 līdz 11,97 eiro stundā atkarībā no pašvaldības lieluma.

Pašvaldībās ar vēlēšanu iecirkņu skaitu līdz 14 pašvaldības vēlēšanu komisijas priekšsēdētājam noteiktā atalgojuma likme ir 8,42 eiro stundā, sekretāram - 7,56 eiro stundā, bet komisijas loceklim - seši eiro stundā.

Pašvaldībās ar vēlēšanu iecirkņu skaitu no 15 līdz 28 pašvaldības vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs par stundas darbu saņems deviņus eiro, sekretārs - 8,09 eiro, komisijas loceklis - 6,42 eiro.

Pašvaldībās ar vēlēšanu iecirkņu skaitu no 29 līdz 42 darba stundas likme pašvaldības vēlēšanu komisijas priekšsēdētājam ir 9,63 eiro, sekretāram - 8,66 eiro, vēlēšanu komisijas loceklim - 6,87 eiro.

Rīgas valstspilsētā, kurā vēlēšanu iecirkņu skaits ir 158, pašvaldības vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja stundas algas likme noteikta 11,97 eiro, sekretāram - 10,10 eiro, komisijas loceklim - 7,78 eiro.

Savukārt vēlēšanu iecirkņu komisijām atalgojuma likme pirms nodokļu nomaksas par vienu darbu stundu vēlēšanu iecirkņa komisijas priekšsēdētājam būs 7,78 eiro, komisijas sekretāram - septiņi eiro, bet komisijas loceklim - seši eiro. Paredzēta arī kompensācija ēdināšanas izdevumiem vēlēšanu dienā - astoņi eiro.

Augustā daļā pašvaldību vēl norit pieteikšanās darbam vēlēšanu iecirkņos. Pieteikums darbam vēlēšanu iecirknī jāiesniedz attiecīgajā pašvaldības vēlēšanu komisijā tās noteiktajā termiņā. Pieteikuma veidlapa un informācija par pieteikumu iesniegšanas laiku un vietu pieejama CVK mājaslapā "cvk.lv" un attiecīgās pašvaldības mājaslapā.

Vēlēšanu iecirkņa komisijas galvenajos pienākumos ietilpst iekārtot vēlēšanu iecirkni, organizēt balsošanas procesu, tostarp nodrošināt balsošanu vēlētāja atrašanās vietā, veikt balsu skaitīšanu. Tāpat svarīgs uzdevums ir rūpēties par kārtību vēlēšanu iecirknī un uzraudzīt, lai ikviens vēlētājs varētu nobalsot brīvi un netraucēti. Gatavojoties 14.Saeimas vēlēšanām, iecirkņa komisijām tiks nodrošinātas apmācības un informatīvie materiāli, lai sagatavotos darbam.

Kārtējās Saeimas vēlēšanas notiks oktobra pirmajā dienā, sestdienā, no plkst.7 līdz 20.

Nelielā skaitā jeb 66 vēlēšanu iecirkņos Latvijā būs iespēja nodot balsi glabāšanā kādas dienas pirms vēlēšanu dienas, bet tikai dažas stundas dienā, - to varēs darīt pirmdien, 26.septembrī, ceturtdien, 29.septembrī un piektdien, 30.septembrī.

Ņemot vērā nelielo balss nodošanas glabāšanā iecirkņu skaitu, vēlētāji ir aicināti rūpīgi izvērtēt nepieciešamību balsot iepriekš un pēc iespējas ieplānot balsošanu vēlēšanu dienā.

Kā ziņots, otrdien noslēdzoties kandidātu pieteikšanai 14.Saeimas vēlēšanām, CVK iesniegti 19 partiju saraksti. Līdz ar to šogad kandidēt uz vēlēšanām ir pieteikušās par trim partijām vairāk nekā iepriekšējās vēlēšanās 2018.gada.

Svarīgākais