Saeimas komisija atbalsta 50 168 eiro piešķiršanu VID i

© Oksana Džadana/ F64

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija otrdien atbalstīja finansējuma, kas nepārsniedz 50 168 eiro piešķiršanu, lai segtu izdevumus, kas saistīti ar izmaiņām Valsts ieņēmumu dienesta (VID) informācijas sistēmās, lai nodrošinātu Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā noteiktā normatīvā regulējuma tehniskā risinājuma ieviešanu.

Finansējumu paredzēts piešķirt no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Finansējums tiks piešķirts atbilstoši faktiski nepieciešamajam apmēram.

Grozījumu Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā paredz, ka darba devējs likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" noteiktajā kārtībā un termiņā iesniedz VID arī paziņojumu par Ukrainas civiliedzīvotāja - nerezidenta ienākumiem, kurā ietver paziņojumā par fiziskajai personai izmaksātajām summām norādāmo informāciju, kāda tiek sniegta par rezidentu.

Līdz ar to papildus vispārējā kārtībā noteiktajam, atbilstoši likumam "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli", darba devējam ir jāiesniedz VID iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārskats par nerezidentu gūtajiem ienākumiem un samaksāto nodokli Latvijā, kuru izmanto datu apmaiņai ar citu valstu nodokļu administrācijām, un paziņojumu par fiziskajai personai izmaksātajām summām, ko darba devējs vispārējā gadījumā sniedz par rezidentiem.

Risinājums datu apmaiņai ar citu valstu nodokļu administrācijām, izmantojot paziņojumu par fiziskai personai izmaksātām summām, ir dārgs un to nav iespējams realizēt īsā termiņā, līdz ar to nav iespējams atteikties no iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārskata par nerezidentu gūtajiem ienākumiem un samaksāto nodokli Latvijā iesniegšanas VID.

Lai nodrošinātu Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā noteiktā normatīvā regulējuma tehniskā risinājuma ieviešanu, VID ir jāveic izmaiņas informācijas sistēmās un to apmaksai ir nepieciešams papildu finansējums 50 168 eiro apmērā.

Latvijā

Centrālo vēlēšanu komisiju pēdējos pāris gados piemeklējuši vairāki satricinājumi. Pret iepriekšējo vadību notiek izmeklēšana, tāpat pārtraukta sadarbība ar uzņēmumu, kas nodrošināja vēlēšanu datorsistēmas daudzu gadu garumā. Tagad CVK piedāvā jaunu vēlēšanu biļetenu dizainu un atzīst, ka līdzšinējais radījis krāpšanās riskus, vēsta raidījums “Nekā personīga”.