ID kartes plāno ieviest līdz jūnijam

2010. gada pēdējā darba dienā valsts sekretāru sanāksmē izsludināts jauns personu apliecinošu dokumentu likumprojekts. Pēc tā stāšanās spēkā Latvijā būs divu veidu personu apliecinoši dokumenti – pase un personas apliecība.

Iekšlietu ministrijas izstrādātajā likumprojektā personas apliecības paredzēts iedalīt pilsoņa personas apliecībā, Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts, Eiropas ekonomikas zonas valsts vai Šveices Konfederācijas pilsoņa apliecībā, ES iedzīvotāja personas apliecībā, kā arī trešās valsts pilsoņa, nepilsoņa un nerezidenta personas apliecībā. Identifikācijas karte (ID) būs izmantojama kā ceļošanas dokuments, dodoties uz ārvalstīm, ja tas paredzēts Latvijas Republikai saistošos starptautiskajos līgumos, piemēram, ES ietvaros. ID kartes tāpat kā pases izsniegs Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP), savukārt nerezidentu personas apliecības – Ārlietu ministrija.

PMLP preses pārstāvis Andrejs Rjabcevs Neatkarīgajai stāsta, ka jau drīzumā izsludinās konkursu par ID karšu sasaisti ar elektronisko parakstu, lai tas būtu iekļauts visās kartēs, par dizainu viņš pagaidām atturas runāt. "Dizainu veidos Francijā reģistrētais uzņēmums Oberthur Technologies S.A.. Tāpat kā visos personu apliecinošos dokumentos, arī ID kartēs būs iestrādāta virkne dažādu drošības elementu," atklāj A. Rjabcevs.

Likumprojektā noteikts, ka ES dalībvalstu iedzīvotāju un trešo valstu pilsoņu personas apliecības ir vienlaikus arī uzturēšanās atļaujas, tādējādi vairs nebūs nepieciešamas attiecīgi speciālās ielīmes pasēs vai A5 formāta reģistrācijas apliecības, kā tas ir šobrīd.

Tāpat kā līdz šim Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem, sasniedzot 15 gadu vecumu, būs obligāti jāsaņem personu apliecinošs dokuments, taču katrs pats varēs izvēlēties, kādu dokumentu saņemt – ID karti, pasi vai abus šos dokumentus. Tas pats attieksies uz gadījumiem, kad personai būs beidzies iepriekšējā dokumenta derīguma termiņš vai tā vēlēsies saņemt jaunu dokumentu cita iemesla dēļ – persona varēs izvēlēties personas apliecību, pasi vai abus dokumentus. Personai varēs vienlaikus būt viena derīga pase un viena derīga personas apliecība.

Personu apliecinošu dokumentu likumprojekts vēl jāsaskaņo ar Valsts kanceleju un citām institūcijām, bet spēkā tas varētu stāties šāgada pirmajā pusē – pēc apstiprināšanas Ministru kabinetā un Saeimā. Arī ID karšu ieviešana paredzēta pirmajā pusgadā.

Svarīgākais