Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Valsts drošības dienests ar aizdomām skatās uz Krievijas mediju ienākšanu Latvijā [papildināts 22:17]

© SCANPIX

Valsts drošības dienests ir brīdinājis mūsu valsts augstākās amatpersonas, ka pastāv riski, Latvijā darbu sākot arvien vairāk Krievijas mediju uzņēmumiem, vēsta Latvijas Radio.

Kopš Krievijas sāktā kara uz Latviju no agresorvalsts ir emigrējuši vairāk nekā 200 Krievijas žurnālistu un 23 mediju organizācijas.

Kā liecina Latvijas Radio informācija, daļa no šīm organizācijā esot oficiāli sākušas darbu Rīgā, lai varētu informēt Krievijas iedzīvotājus arī par notiekošo karu Ukrainā, ko pieņemto likumu dēļ Krievijā darīt vairs nav iespējams.

VDD rakstiskā skaidrojumā Latvijas Radio norādījis, ka vērtē informatīvajā telpā notiekošo kontekstā ar pašreizējo ģeopolitisko situāciju un Krievijas agresīvo karu Ukrainā. Saistībā ar Krievijas neatkarīgo mediju darbības sākšanu Latvijā VDD ir identificējis riskus Latvijas informatīvās telpas drošībai un arī ar izlūkošanu saistītus riskus. Par to visu VDD ir informējis valsts augstākās amatpersonas.

Portāls NRA jau rakstija, ka nesen Rīgā sācis darboties Krievijas neatkarīgais televīzijas kanāls "Doždj". Marta sākumā tas pārtrauca darbu Krievijā un meklēja pārraidīšanas iespējas citās valstīs.

Sarunas par TV programmas raidīšanu no Latvijas ilga apmēram trīs mēnešus, un tajās piedalījās vairāki mediju nozares komersanti.

Medijs mikroblogošanas vietnē "Twitter" paziņojis, ka pirmajā posmā kanāla studijas atradīsies Rīgā, Amsterdamā, Tbilisi un Parīzē. Latvijā "Doždj" sadarbojas ar TV3, Gruzijā - ar TV kompāniju "Fomula". "Doždj" apgalvo, ka apzinās grūtības, strādājot no ārzemēm, taču cer, ka izdosies sasniegt rezultātu.

"TV Rain" saņēma Eiropas raidatļauju. Taču, lai arī Latvijā pēc Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) lēmuma šāda apraides atļauja sāka darboties jau 9.jūnijā, medijs šajā laikā vēl nevarēja sākt strādāt, solot darbu sākt drīz - tiklīdz viņi būs gatavi.

Kā liecina portālā "Firmas.lv" pieejamā informācija, Latvijā šī gada aprīlī reģistrēts uzņēmums "TV Rain". Uzņēmuma pamatkapitāls ir 2800 eiro, un 95% uzņēmuma pieder Krievijas pilsonei, mediju holdinga "Doždj" ģenerāldirektorei Natālijai Sindejevai, kura ir arī patiesā labuma guvēja, bet atlikušie 5% - juristam Mihailam Parinovam, vēstīja LETA.