Otrdiena, 21.maijs

redeem Akvelīna, Ernestīne, Ingmārs

arrow_right_alt Latvijā

Mūžībā devies izcilais latviešu datorzinātnieks Juris Hartmanis

© Pixabay

"Mūžībā aizgājis izcilais latviešu datorzinātnieks Juris Hartmanis (1928-2022), mūsdienu matemātiskās datorzinātnes pamatlicējs, Tjūringa prēmijas laureāts," twitter ziņo zinātnieks Andris Ambainis. 

Vikipēdijā lasāms, ka Juris Hartmanis ir dzimis 1928. gadā Latvijas armijas ģenerāļa Mārtiņa Hartmaņa ģimenē. Pēc Latvijas okupācijas 1940. gadā viņa tēvs tika deportēts uz PSRS, kur tika nogalināts. Otrā pasaules kara beigās Jura Hartmaņa māte ar bērniem pameta Latviju un devās bēgļu gaitās.

Viņi vispirms devās uz Vāciju, kur Juris ieguva bakalaura grāda ekvivalentu fizikā Marburgas Universitātē. Pēc tam viņa ģimene pārcēlās uz ASV, kur viņš saņēma maģistra grādu lietišķajā matemātikā Kanzassitijas Universitātē (tagad Misūri-Kanzassitijas universitāte) 1951. gadā un doktora grādu matemātikā Kalifornijas tehnoloģiskajā institūtā Roberta Dilvorta vadībā 1955. gadā. Misūri-Kanzassitijas universitāte 1999. gada maijā viņam piešķīra goda doktora titulu.

1958. gadā Hartmanis pievienojās General Electric izpētes laboratorijai. Strādājot General Electric, viņš izstrādāja datorzinātnes pamatprincipus. 1965. gadā viņš kļuva par Kornela Universitātes profesoru. Tur viņš bija viens no datorzinātnes departamenta dibinātājiem.

2001. gadā saņēmis arī Latvijas Zinātņu akadēmijas Lielo medaļu.