Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Referendums par ģimenes definīcijas noteikšanu nenotiks; neizdodas savākt nepieciešamo parakstu skaitu

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Šodien noslēdzas parakstu vākšana referenduma ierosināšanai par Satversmes grozījumiem par ģimenes definīciju, un sagaidāms, ka nepieciešamo parakstu skaitu savākt nebūs izdevies.

Parakstu vākšana tika sākta 2021.gada 30.jūlijā pēc "Latvijas vīru biedrības" iniciatīvas, piedāvājot Satversmē definēt ģimenes jēdzienu. Aktīvisti piedāvāja Satversmē noteikt, ka "valsts aizsargā (..) ģimeni, kuras pamatā ir laulība, asinsradniecība vai adopcija. Valsts aizsargā bērna tiesības, tostarp arī tiesības augt ģimenē, kuras pamats ir māte sieviete un tēvs vīrietis".

Gada laikā līdz šodienai, kad noslēdzas parakstu vākšana, ir savākti teju 58 000 parakstu, bet ieceres tālākai virzībai kopumā bija nepieciešami gandrīz 155 000 atbalsta apliecinājumi.

Kā aģentūrai LETA atzīmēja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) pārstāve Laura Krastiņa, parakstu vākšanai atvēlētais laiks turpināsies vēl šodien līdz pusnaktij. To, ir vai nav savākts nepieciešamais parakstu skaits, CVK varēs komentēt sestdien, kad atbalsta apliecinājumu vākšana būs jau noslēgusies.

Līdz šim nepilni 57 000 parakstu savākti elektroniski un gandrīz 1000 paraksti savākti parakstu vākšanas vietās klātienē.

Pēdējā laikā parakstu vākšanas informatīvo kampaņu finansiāli bija atbalstījis politiķis Ainārs Šlesers (LPV).

Ja nepieciešamais apliecinājumu skaits būtu ticis savākts, tad Saeimai būtu bijusi iespēja šos Satversmes grozījumus pieņemt. Taču, ja Saeima tos nepieņemtu, tad būtu bijis jārīko referendums.

Daļa sabiedrības šo grozījumu projektu uzskata par diskriminējošo, jo tas neparedz aizsardzību visām ģimenēm.