Latvija, iespējams, no ES saņems 201 miljonu eiro

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Eiropas Komisija (EK) piektdien apstiprināja pozitīvu sākotnējo novērtējumu par Latvijas pieprasījumu izmaksāt 201 miljonu eiro dotācijās saskaņā ar Atveseļošanas un noturības mehānismu (ANM) - plāna "NextGenerationEU" instrumentu.

Kā informē EK pārstāvniecības Latvijā Preses nodaļā, Latvija 17.jūnijā iesniedza EK maksājuma pieprasījumu, pamatojoties uz to, ka ir sasniegti Eiropas Savienības (ES) Padomes īstenošanas lēmumā minētie deviņi atskaites punkti, kas vajadzīgi pirmā maksājuma veikšanai.

Minētie atskaites punkti attiecas uz reformām un investīcijām vairākās jomās, piemēram, minimālo ienākumu atbalsta sistēma, vienota modeļa pieņemšana platjoslas pēdējās jūdzes pieslēgumu attīstībai, tiesiskais regulējums attiecībā uz konkurences vides uzlabošanu un korupcijas risku samazināšanu publiskajā iepirkumā, tālmācības tīklu un iestāžu stiprināšana, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršana, kā arī sociālie mājokļi.

Pēc EK paustā, kopā ar pieprasījumu Latvijas iestādes iesniedza detalizētus un pilnīgus pierādījumus, kas apliecina iepriekš minēto deviņu atskaites punktu izpildi. Pirms EK sniedza savu pozitīvo sākotnējo novērtējumu par maksājuma pieprasījumu, tā bija rūpīgi izvērtējusi šo informāciju.

Latvijas atveseļošanas un noturības plānā ir ietverts plašs investīciju un reformu pasākumu kopums sešos tematiskajos komponentos. Saskaņā ar plānu paredzēts izmaksāt dotācijās 1,8 miljardus eiro, no kuriem 13% jeb 237 miljoni eiro 2021.gada 10.septembrī Latvijai tika izmaksāti kā priekšfinansējums.

Maksājumi ANM tiek veikti atkarībā no sasniegtajiem rezultātiem un no tā, vai dalībvalstis veic investīcijas un reformas, kas norādītas to attiecīgajos atveseļošanas un noturības plānos.

Pozitīvo sākotnējo novērtējumu par to, ka Latvija ir izpildījusi atskaites punktus, EK tagad ir nosūtījusi Ekonomikas un finanšu komitejai (EFK), lūdzot tās atzinumu. EKF atzinums, kas jāsniedz ne vēlāk kā četrās nedēļās, būtu jāņem vērā EK novērtējumā.

Pēc EKF atzinuma saņemšanas EK - ar komitoloģijas komitejas starpniecību un saskaņā ar pārbaudes procedūru - pieņems galīgo lēmumu, ar ko atļauj izmaksāt finanšu līdzekļus. Pēc EK lēmuma pieņemšanas notiks līdzekļu izmaksa Latvijai.

EK izvērtēs turpmākus Latvijas maksājumu pieprasījumus, balstoties uz ES Padomes īstenošanas lēmumā norādīto atskaites punktu un mērķrādītāju izpildi. Šie atskaites punkti un mērķrādītāji apliecina progresu investīciju un reformu īstenošanā.

Dalībvalstīm izmaksātās summas tiek publicētas atveseļošanas un noturības rezultātu pārskatā, kurā atspoguļots progress nacionālo atveseļošanas un noturības plānu īstenošanā.

EK priekšsēdētājas izpildvietnieks jautājumos par ekonomiku cilvēku labā Valdis Dombrovskis (JV) norāda, ka Latvijai šis ir vēl viens solis uz priekšu, jo tā ir izpildījusi pirmos deviņus atskaites punktus, kas ietverti atveseļošanas un noturības plānā.

Dombrovskis uzsvēra, ka Latvija aktīvi īsteno savu reformu un investīciju programmu, tostarp tā turpina attīstīt minimālo ienākumu atbalsta sistēmu un ievieš noteikumus konkurences vides uzlabošanai un korupcijas risku samazināšanai publiskajā iepirkumā.

"Latvija arī spērusi soļus, lai veicinātu attālinātu mācīšanos, apkarotu nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu un uzlabotu cenas ziņā pieejamu mājokļu piedāvājumu. Kolīdz dalībvalstis būs izskatījušas un apstiprinājušas Komisijas novērtējumu, Latvija saņems 201 miljonu eiro dotācijās, lai turpmākajos gados palīdzētu padarīt tās ekonomiku iekļaujošāku un noturīgāku," pauda EK priekšsēdētājas izpildvietnieks.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais