Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Latvija ir starp TOP10 valstīm ar lielāko simtgadnieku īpatsvaru. Kāds ir Latvijas ilgdzīvošanas noslēpums?

© Pixabay.com

Latvija ir starp desmit valstīm, kurās ir visvairāk cilvēku vecumā virs 100 gadiem, atsaucoties uz ANO pētījumu, vēsta "Latvijas radio 4" .

Galvenais faktors, kas nosaka katra cilvēka dzīves ilgumu, pēc viņa teiktā, ir ģenētiskais kods. Tieši pateicoties īpašai gēnu kombinācijai, dažiem cilvēkiem izdodas sasniegt ļoti cienījamu vecumu. Šāds gēnu kopums nosaukts vecākā cilvēka vārdā, kura vecums norādīts Bībelē, Metuzala vārdā, "Latvijas Radio 4" raidījumā “Doma laukums” skaidroja Rīgas Austrumu slimnīcas gerontoloģijas klīnikas vadītājs profesors Jānis Zaļkalns.

Tāpēc, pēc viņa teiktā, ir cilvēki, kuri var dzīvot ilgi, vienlaikus piekopjot neveselīgu dzīvesveidu. Tomēr tā nav tendence, bet gan īpaši gadījumi. Un pat tad, ja cilvēkam ir paveicies ar gēniem, ārējie faktori (slimības, slikti ieradumi) var negatīvi ietekmēt viņa dzīves ilgumu.

Latvijā pārmērīga alkohola lietošana esot iemesls tam, ka valsts vīrieši vidēji dzīvo par 10 gadiem mazāk nekā sievietes.

Viņaprāt, būtisks iemesls, kāpēc cilvēki mūsdienās dzīvo ilgāk, ir medicīnas un farmācijas tehnoloģiju attīstība/

"Daudzas slimības, kuras pirms 20 gadiem uzskatījām par neārstējamām, ir kļuvušas kontrolējamas," uzsvēra eksperts.

Ilgmūžības noslēpums ir vienkāršs: dzīve bez stresa, svaigs gaiss, dabīgs ēdiens, dzīve saskaņā ar dabu, spēja baudīt to, kas ir un neuztraukties par to, kā nav.

Svarīgs ilgmūžības faktors var būt arī stabilas attiecības starp diviem cilvēkiem.

Pēc viņa teiktā, pēdējā laikā zinātnieki daudz laika velta kognitīvās ilgmūžības jautājumu izpētei - kā arī vecumā saglabāt veselu prātu. Lai to izdarītu, ir ļoti svarīgi sevi nežēlot un nesūdzēties par grūto dzīvi, bet gan iemācīties plānot un sakārtot savu dzīvi dienu no dienas, sacīja profesors.