Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Nedēļas laikā konstatēti 133 mēģinājumi ievest vai izvest sankcijām pakļautas preces

© f64.lv, Kaspars Krafts

No 12. līdz 19.jūlijam konstatēti kopumā 133 mēģinājumi ievest vai izvest sankcijām pakļautas preces, skaidro Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Tostarp konstatēti 56 sankciju pārkāpumu gadījumi, kad Latvijā no Krievijas un Baltkrievijas mēģināts ievest sankcijām pakļautu preču kravas, piemēram, transportlīdzekļus un to rezerves daļas, kokapstrādes materiālus, papīru un plastmasas izstrādājumus.

Vienlaikus šajā periodā ir konstatēti arī 77 sankciju pārkāpumu gadījumi, kuros ir mēģināts no Latvijas izvest uz Krieviju un Baltkrieviju sankcijām pakļautu preču kravas, piemēram, ozolkoka mucas, starplikas, saplākšņus, papīru, krāsas izstrādājumus, ugunsdzēšanas aprīkojumu, ķīmiskas vielas un hidrauliskos pumpjus, ūdens smidzinātāju sprinklerus, caurules, kurtuvju degļus šķidrai degvielai.

Tāpat no Latvijas mēģināts izvest rezerves daļas, metālu, mehāniskas ierīces ar individuālām funkcijām, polialilesterus, redukcijas vārstus, nātrija hidrogēnkarbonātu, iekārtas jēlādu, kailādu un ādas pirmapstrādei, transformatorus, printerus, metāla slēdzenes, transmisijas siksnas, audumus, monopavedienus no polipropilēna, automašīnas.

Jau ziņots, ka 2022.gada 10.jūlijā beidzās pārejas periods, kurā bija iespējams importēt Eiropas Savienībā (ES) zināmas sankcijām pakļautas preces vai eksportēt tās uz Krieviju un Baltkrieviju atbilstoši agrāk noslēgtiem līgumiem.

Izmaiņas skar arī fiziskās personas, kas šķērso robežu tūrisma vai citos nolūkos. Arī privātpersonām vairs nav iespējams importēt vai eksportēt zināmas preces. Aizliegto preču sarakstā ir lietotas un jaunas mēbeles un to daļas, kokmateriāli un koka izstrādājumi, kāliju saturošs mēslojums, jaunas pneimatiskās riepas, cements, kaviārs, jauni vai lietoti konteineri, piemēram, stikla pudeles un citi priekšmeti.

Aizliegts ievest arī alkoholiskos dzērienus, piemēram, degvīnu, džinu vai liķieri neatkarīgi no daudzuma.

Jūnija vidū stājās spēkā ES sankcijas Krievijas dzelzs, tērauda un melno metālu pārvadājumiem caur ES, no 11.jūlija šim sarakstam pievienojās cements un alkohols, kamēr augustā pievienosies ogles, bet decembrī - naftas produkti.