Notiks Eiropas putnu vērošanas dienas 2009"

"Eiropas putnu vērošanas dienās 2009", kas notiks šajā nedēļas nogalē, Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju ieskatīties dabā, novērot putnus un ziņot par tiem.

3.oktobrī un 4.oktobrī jau 15 gadu Latvijā tiek rīkotas "Eiropas putnu vērošanas dienas". Šajās dienās LOB aicina ikvienu novērot putnus un par saviem novērojumiem - putna suga, putnu skaits, cilvēku skaits, kas piedalās novērošanā, vieta, kurā putni novēroti, - ziņot pa tālruņiem 67 221 580 un 29 490 026 vai sūtīt informāciju uz e-pastu: putni@lob.lv. Zvani tiks reģistrēti 3.oktobrī no plkst.12.30 līdz plkst.18 un 4.oktobrī no plkst.10 līdz plkst.15.

Svētdien, 4.oktobrī, plkst.17 iegūtie dati tiks nosūtīti Eiropas Putnu vērošanas dienu koordinatorei - Nīderlandes Karaliskajai Putnu aizsardzības biedrībai, kas apkopos iedzīvotāju sniegtos datus par putnu novērojumiem no visas Eiropas.

Eiropas Putnu vērošanas dienu mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību putniem, apjaust dabas vērtības un likt aizdomāties par to saglabāšanas nepieciešamību.

Šogad Latvijā konstatētas piecas jaunas putnu sugas - sārtā kaija, Kamčatkas kaija, stepes ērglis, lopu gārnis un tundras šņibītis, un kopējais mūsu valstī novēroto putnu sugu skaits sasniedzis 342 sugas.

3.oktobrī un 4.oktobrī "Eiropas putnu vērošanas dienu" laikā notiks arī 15 būvmateriālu ražotāja "Cemex" dāvinātas bezmaksas putnu vērošanas ekskursijas visā Latvijā, kā arī tiks atklāti divi putnu vērošanas torņi. Rīt atklās "Cemex" dāvināto putnu torni pie Kaņiera ezera Engures novadā, savukārt 4.oktobrī - Nīderlandes Karaliskās Putnu aizsardzības biedrības dāvinātu putnu torni Dvietes palienes dabas parkā Ilūkstes novadā.

Latvijā

Kādus auto izvēlas Latvijas iedzīvotāji? Kāds ir mašīnu vidējais vecums? Un kas attur iegādāties šobrīd plaši popularizētos elektroauto, kuru iegādi atbalsta arī valsts? Atbildes uz šiem jautājumiem sniedz nesen veikts pētījums, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais