EK dos Latvijai 63 miljonus eiro Latvijas-Baltkrievijas robežas drošības stiprināšanai

© Ģirts Ozoliņš/ F64 Photo Agency

. Iekšlietu ministrija (IeM) saņēmusi Eiropas Komisijas (EK) oficiālu apstiprinājumu 63 miljonu eiro piešķiršanai Latvijas-Baltkrievijas robežas drošības stiprināšanas pasākumiem, informēja IeM.

Pateicoties Eiropas Savienības atbalstam, ministrija īstenos Latvijā pirmo robežas apsardzības sistēmas pilnvērtīgu automatizācijas projektu.

IeM apgavo, ka tiks novērsti jebkādi mēģinājumi nelikumīgi šķērsot Latvijas-Baltkrievijas robežu vai veikt Baltkrievijas varasiestāžu hibrīduzbrukumus uz robežas.

"Ņemot vērā pagājušā gada augustā Baltkrievijas sākto hibrīduzbrukumu, veicinot neregulāru migrantu plūsmu uz Latviju, Lietuvai, Polijai un Latvijai ir izdevies pārliecināt EK par nepieciešamību veikt papildu investīcijas šīs robežas apsardzībā. Pateicoties tam, mēs stiprināsim Valsts robežsardzes kapacitāti un spējas gan uz sauszemes, gan gaisā," norāda IeM valsts sekretārs Dimitrijs Trofimovs.

Tāpat IeM ieviesīšot viedus, digitālus un automatizētus risinājumus robežapsardzībā un robežuzraudzībā. Šis būšot būtisks papildu ieguldījums tam, ko Latvijas valdība un Saeima lēma par fiziskās infrastruktūras izbūvi uz Latvijas un Baltkrievijas robežas, norāda valsts sekretārs.

Jau kopš 2021.gada vidus uz Latvijas-Baltkrievijas robežas novērojama hibrīduzbrukuma operācija - mērķtiecīgi pastiprināta neregulārās migrācijas plūsma, kas vērsta uz Latviju un kurai ir politisks Baltkrievijas varasiestāžu atbalsts.

Drošības riskus vēl vairāk ir pastiprinājis 24.februārī sāktais Krievijas karš pret Ukrainu, kuru atbalsta arī Baltkrievijas varasiestādes.

Lai stiprinātu Latvijas-Baltkrievijas robežas drošību ilgtermiņā, IeM 2021.gada nogalē sāka nepieciešamo drošības risinājumu plānu izstrādi ilgtermiņa uzraudzības pastiprināšanai, kurus 2022.gada martā iesniedza EK.

EK ir atbalstījusi vairākas IeM piedāvātās darbības. Lielākā daļa finansējuma paredzēta Latvijas-Baltkrievijas robežas uzraudzības infrastruktūrai - robežas viedai un digitālai uzraudzībai, automatizējot procesus un nodrošinot nepārtrauktu tās novērošanu. Arī Valsts robežsardze saņems papildu tehnisko atbalstu robežas intensīvākai uzraudzībai ilgtermiņā.

Latvijas-Baltkrievijas robežas uzraudzības modernizācija tiks īstenota Eiropas Savienības līdzfinansētā projektā "Darbības plāns Latvijas-Baltkrievijas robežas pārvaldībai" Projekta Eiropas Savienības finansiālais atbalsts ir 63 miljoni eiro, ko papildinās valsts budžeta līdzfinansējums.

Svarīgākais